- Tar for lett på skilsmisser

Oslo (NTB): Psykolog og forsker Frode Thuen vil undersøke grunnene til samlivsbrudd. Han mener nordmenn har tatt for lett på skilsmisser i mange år.Årlig går omkring 20.000 norske samliv i oppløsning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Dette er et undervurdert samfunnsproblem. Vi har tatt for lett på skilsmisser i mange år. Man regner med at halvparten av alle ekteskap vil ende i skilsmisse, og fordi dette er så vanlig, har man regnet med at det ikke er noe problem. Men vi vet at mange sliter etterpå, og det har vi ikke vært nok oppmerksomme på, sier psykolog og forsker Frode Thuen ved Universitetet i Bergen til NRK.

Følger førstegangsforeldre

Psykiske problemer, rusmisbruk og dårlig økonomi er vanlige konsekvenser av samlivsbrudd.

Over flere år skal Thuen følge 1500 par som alle har fått sitt første barn. Overgangen fra å være kjærester til å bli foreldre, er nemlig en avgjørende periode i manges samliv.

- Vi trenger mer informasjon om hvem som klarer seg bra og hvem som ikke gjør det. Hvis man skal påvirke folks samliv og gjøre noe med problemene, er det viktig å vite hva man skal prøve å forandre eller påvirke, forklarer Thuen til NRK.

Unger og menn

Forskeren har i dag en rekke teorier som forklaring på de høye skilsmissetallene. Tidsklemma og mangel på likestilling er to årsaker.

Kvinner tar initiativet til bruddet i to av tre tilfeller.

- Altfor mange menn lever fortsatt ikke opp til de forventningene kvinner har. Menn tar ikke sin del av byrden. Norske unge kvinner forventer likestilling. De sier at da de skilte seg så føltes det som om de kvittet seg med den mest krevende ungen, forstått som mannen, sier professor i sosiologi, Kari Moxnes ved NTNU til NRK.

Også fravær av positive ting som kjærlighet, nærhet og kommunikasjon fører til skilsmisse.

(NTB)

Powered by Labrador CMS