Hjertelige druer

Druer kan være naturens egen hjertemedisin. Blodtrykket går ned, og symptomer på alvorlige hjerteproblemer forsvinner, viser omfattende dyreforsøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

At frukt og grønnsaker er snadder for helsa, har alle rukket å få med seg. Men nå tyder en ny studie på at druer er spesielt nyttige, og fungerer som en slags naturlig hjertemedisin. 

"Rottene fikk båe grønne, røde og blå/sorte druer. Effekten var upåklagelig. (Foto: Colourbox.com)"

Ved å forsyne seg grådig og jevnlig av drueklasen, kan blodtrykket gå ned, og betennelser og symptomer på alvorlige hjerteproblemer forsvinne, ifølge studien, som er publisert i Journal of Gerontology - Biological Sciences.

Ni ganger vanlig dose

Riktignok er det for tidlig å bytte ut blodtrykksmedisinen med druer fra super’n, advarer forskerne. Eksperimentene med den druerike dietten ble nemlig utført på laboratorierotter.

Men forskerne omtaler resultatene som ekstremt oppløftende, og mistenker at frukten kan ha en svært positiv effekt også på oss mennesker.

I forsøket ble det brukt vanlige druer (både grønne, røde og blå), og rottene ble daglig gitt doser som tilsvarer ni vanlige serveringsporsjoner med druer for mennesker.

Det viste seg at rottene hadde godt av å være på druen.

For mye salt i maten

Matvanene i vestlige land gjør at mange får i seg alt for mye salt. Dette kan føre til at blodtrykket øker, noe som igjen øker risikoen for alvorlige hjerteproblemer.

For å gjøre studien mest mulige relevant, brukte forskerne derfor laboratorierotter som lett utvikler høyt blodtrykk ved inntak av salt.

Pulveriserte druer

I forsøket ble rottene delt inn i forskjellige grupper. Alle fikk den samme, usunne dietten med høyt innhold av salt.

Men noen av rottene ble i tillegg servert druer i pulverform, som stammet fra hele druer som var malt opp.

"Studien tyder på at druer er naturens egen hjertemedisin. De forhindrer både høyt blodtrykk, hjerteproblemer og kroniske betennelser i kroppen. I hvert fall hos rotter... (Foto: Colourbox.com)"

En tredje gruppe fikk i stedet en vanlig medisin mot for høyt blodtrykk (hydrazine) i tillegg til den saltholdige dietten.

Store forskjeller

Etter 18 uker ble alle rottene undersøkt. Forskerne påviste store forskjeller.

Rottene som bare hadde blitt servert den saltrike maten, hadde som forventet utviklet høyere blodtrykk.

I tillegg fant forskerne kroniske betennelser i kroppen, og nedsatt hjertefunksjon.

Bedre hjerte

Derimot stod det langt bedre til med rottene som også hadde fått i seg druer.

Økningen i blodtrykket var klart mindre enn hos den første gruppen, og hjertet hadde det bedre. Det hadde beholdt en mer normal størrelse, og viste færre symptomer på hjerteskader.

Rottene som også fikk druer hadde i tillegg mindre kroniske betennelser i kroppen.

Mer betennelser

Også hos gruppen rotter som hadde fått blodtrykksmedisin, var økningen i blodtrykket lavere enn hos rottene som bare fikk den salte maten.

Men det stod dårligere til med hjertene deres, i forhold til rottene som hadde fått druer i stedet for medisin.

Pumpefunksjonen var dårligere, og de hadde også utviklet mer betennelser enn rottene som også spiste druer.

Antioksidanter i druer

Både skinnet, kjøttet og steinene i druer flommer over av såkalte flavonoider. Dette er en gruppe vegetabilske antioksidanter.

Flere tidligere studier viser at antioksidanter kan ha en svært positiv helseeffekt.

- Vi tror nettopp det er flavonoider i druene som er forklaringen, enten ved en direkte antioksiderende effekt, eller ved en indirekte virkning på cellene, sier hjertespesialist Steven Bolling i en presseomtale av studien.

"Det  kan være vanskelig å få barn til å spise nok frukt og grønnsaker. Men druer liker de fleste. (Foto: Colourbox.com)"

Forskerne viser også til tidligere studier som antyder at et moderat inntak av rødvin, med naturlig innhold av druer, kan være helsebringende.

Godt råd

Fordi studien er utført på rotter, er det for tidlig å si at et høyt inntak av druer fungerer som en forebyggende hjertemedisin også for oss mennesker.

Forskerne håper imidlertid at senere studier vil bekrefte en slik effekt.

I mellomtiden har de et klart råd til folk som er opptatt av helsen sin.

- Kutt ned på overdrevent inntak av salt, og spis mer frukt og grønnsaker. Dette er en veldokumentert metode for å få ned blodtrykket, og redusere risikoen for hjerteproblemer, skriver forskerne.

Studien er støttet av flere helseinstitutter, og også av California Table Grape Commission, en organisasjon for drueprodusenter.

Forskerne understreker imidlertid at ingen av sponsorene fikk påvirke studiens design eller gjennomføring.

Lenke:

Studien er publisert i Journal of Gerontology: Biological Sciences

Referanse:

Journal of Gerontology: Biological Sciences, 2008, Vol. 63A, No. 10, October 2008

Powered by Labrador CMS