Egg og bacon er bra for gravide

Ny studie viser en sammenheng mellom stoffet cholin, som blant annet finnes i egg og bacon, og utviklingen av hjerneceller i fosterstadiet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Hvis du er gravid og leter etter en unnskyldning for å spise en god porsjon egg og bacon, er det nå hjelp å hente i vitenskapens verden.

I tillegg til å smake glimrende sammen, inneholder disse matvarene nemlig stoffet cholin, som ifølge ny forskning spiller en viktig rolle i utviklingen av de regionene i hjernen som har betydning for hukommelsen.

Forsøket er utført av forskere ved University of North Carolina i USA, og de har oppdaget sammenhengen ved å studere utviklingen av hjerner i musefostre. Resultatene ble nylig offentliggjort i januarutgaven av tidsskriftet Faseb Journal.

– Forsøket vårt med mus viser at kosten hos gravide, og særlig innholdet av cholin i kosten, kan endre de epigenetiske «kontaktene» som kontrollerer hjernens utvikling i fosterstadiet, sier dr. Steven Zeisel, som er en av forskerne bak undersøkelsen, i en pressemelding.

Epigenetikk referer til en endring i genenes uttrykk som ikke involverer endringer i det underliggende DNA, men som likevel kan arves til neste generasjon. Det vil ofte være epigenetiske faktorer som ligger til grunn for forskjeller på eneggede tvillinger.

– Ytterligere forståelse av hvordan kosten vår endrer genene våre, kan være svært viktig for å sikre optimal utvikling, sier Zeisel.

Endrede proteiner

Forskerne ga to grupper gravide mus forskjellig kost i den perioden hvor fosteret utvikler sin hippocampus, som er det området i hjernen som blant annet styrer hukommelsen.

Den første gruppen fikk ikke noe cholin, mens den andre fikk en dose på 1,1 gram per kilo.

Den gruppen som ikke fikk cholin, hadde annerledes epigenetiske endringer av noen spesielle proteiner, kalt histoner, som «pakker» genene i de cellene som styrer dannelsen av nye hjerneceller.

Ved å isolere disse cellene og dyrke dem i en cellekultur, kunne forskerne se hvordan genene for to spesifikke proteiner, G9a og Calb1, som styrer dannelsen og utviklingen av nerveceller, kom til uttrykk.

Det viste seg at de to proteinene var endret i hjernene på fostrene med mødre hadde fått cholinfri kost.

Cholin, som normalt grupperes som et B-vitamin, finnes i forskjellige typer kjøtt og nøtter samt i egg, særlig i eggeplommen.

Referanse og lenker

Choline deficiency alters global histone methylation and epigenetic marking at the Re1 site of the calbindin 1 gene; Mihai G. Mehedint, Mihai D. Niculescu, Corneliu N. Craciunescu og Steven H. Zeisel. FASEB J. 2010 21: 184-195

Powered by Labrador CMS