UFO-ofre har ekte traumer

Flere millioner amerikanere skal visstnok tro de er blitt bortført av romvesener. Forbausende mange av dem tuller ikke. De tror opplevelsen var virkelig, og opplever de samme traumesymptomene som krigsveteraner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For traumer betyr ikke at de virkelig er blitt kidnappet? Neppe, mener forskerne. Det er heller et uttrykk for troens makt.

Likhetstrekk

Professor Richard McNally undersøkte mennesker som mener de hadde blitt kidnappet av utenomjordiske vesener. Sammen med ei gruppe amerikanske forskere var McNally på leting etter mulige forklaringer på fenomenet, og likhetstrekk mellom ofrene. Det viste seg også at bestemte personlighetstrekk var felles for mange av dem.

De fleste hadde sansen for new age-filosofi og var interessert i tidligere liv, ut av kroppen-opplevelser, tarotkort og lignende. Dessuten hadde de søvnforstyrrelser i form av søvnlammelser og hallusinasjoner.

- Slike søvnlammelser er en fysiologisk tilstand som en viss prosent av befolkningen opplever en eller flere ganger i løpet av livet, forteller Asbjørn Dyrendal, religionsviter på NTNU.

Opplevelsen kan være kjempeskummel, og folk lurer på hva i all verden det var som skjedde med dem. Hvordan man tolker hendelsen avhenger av hvilke referanserammer vedkommende har fra før.

Sterke reaksjoner

"De fleste UFOer kan forklares naturlig, men noen få mysterier gjenstår. (Illustrasjonsbilde)"

Det er ikke overvettes sannsynlig at fire millioner amerikanere virkelig er blitt slept ut av sengene sine, og smuglet om bord i utenomjordiske fartøyer uten øyenvitner eller så mye som en prikk på radaren. Det er derimot liten tvil om at mange av ofrene slett ikke ljuger, og tror fullt og fast på at kidnappingen virkelig fant sted.

McNally ba ofrene om å fortelle om opplevelsene sine, mens det hele ble tatt opp på bånd. Etterpå ble båndet spilt av for fortelleren, samtidig som den fysiske responsen deres ble registrert. Ofte kunne forskerne se økning i både puls og svetteproduksjon.

- Hvis du virkelig tror at du har opplevd noe fælt, og husker de vonde minnene, kan du få de samme psykologiske etterreaksjonene som mennesker som virkelig er blitt utsatt for traumet, sier McNally til BBC.

De fysiske reaksjonene var minst like store hos UFO-kidnappingsofrene som hos Vietnamveteraner.

Søker forklaring

Når man opplever noe rart er det lett å gripe til velbrukte forklaringer, mener McNally. Søvnforstyrrelsene er ofte skremmende nok til at bortføringsofrene
oppsøker terapeuter, som på sin side gjerne presenterer kidnapping av romvesener som en mulig forklaring.

- Når folk har opplevd noe merkelig vil de nok være forsiktige med hvem de forteller det til. Ofte har man en formening om hva som kan ha skjedd, og velger gjerne en terapeut man tror vil ta en alvorlig, sier Asbjørn Dyrendal.

I stedet for å risikere å bli stemplet som sprø, får de sosial støtte til forklaringen. Bortføringsteoriene kan nok både trøste og skremme, avhengig av hvilke miljø man er i.

Ingen bevis for aliens

Det er ikke særlig tvil om at mange av ofrene er sikre på at de har vært i kontakt med virkelige romvesener, og opplever ekte fysiske etterreaksjoner. Men likevel er dette langt fra noe bevis på at utenomjordiske faktisk har en finger med i spillet.

- Det finnes også krigsveteraner med klare i minner og forferdelig opplevelser, og tilhørende posttraumatiske reaksjoner, som heller ikke har opplevd grusomhetene i virkeligheten, forteller Dyrendal. Dermed blir stressymptomene tvilsomme beviser.

Det de derimot tydelig vitner om, er vedkommendes overbevisning om at de husker et traume. Men falske minner er langt fra noe nytt, og forskningen viser nå at det er enkelt å plante temmelig absurde erindringer i hodet på helt vanlige, oppegående mennesker som deg og meg. Les mer om vår upålitelige hukommelse i Plantet falske minner om froskekyss og Snurre Sprett.

BBC: “Alien abductees show real symptoms”:http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/sci_tech/2003/denver_2003/2769875.stm

Powered by Labrador CMS