Se opp - solgass på vei hitover

Mandag formiddag var det en svært kraftig eksplosjon på sola. Dette kan føre til et imponerende nordlys over hele landet onsdag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Eksplosjonen etterfulgte to andre kraftige soleksplosjoner i helgen. Men mandagens eksplosjon var enda kraftigere, en såkalt X3-eksplosjon.

For dem som har klarvær onsdag kveld kan mandagens soleksplosjon resultere i et meget imponerende nordlys over hele landet. Det er solgass som slynges mot oss, som gir det imponerende nordlyset.

Flekk på solskiven

De siste dagene har en enorm mørk flekk vokst til på solskiven. Ifølge astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard skyldes slike flekker kraftige magnetfelt som hindrer varmen inne i sola å nå ut.

- Temperaturen i den svarte flekken synker med et par tusen grader. Av og til kortslutter magnetfeltene, og det resulterer i kolossale energiutladninger som skyter skyer av het gass ut i rommet, sier Røed Ødegaard.

Solflekken som forårsaket mandagens eksplosjon, er så stor at den kunne rommet flere titalls jordkloder.

Uvanlig

Når restene av gasskyen når magnetfeltet rundt kloden vår oppstår det intense nordlys.

Aktiviteten på sola de siste dagene er uvanlig. Akkurat nå er sola inne i en lite aktiv periode. Aktiviteten på sola varierer i en syklus på elleve år og er nå på vei mot sitt minimum.

Likevel var mandagens eksplosjon den sterkeste siden høsten 2003, og astronomene utelukker ikke at det kommer flere eksplosjoner som resultat av solflekken man nå observerer.

Utbruddet mandag formiddag ble observert av instrumenter i rommet, blant annet av SOHO og av en norsk radioamatør i Larvik, som for øvrig også var en av de første som observerte den kraftige soleksplosjonen i 2003.

(NTB)

Powered by Labrador CMS