Én av 29 er ulykkesfugler

Noen mennesker ER virkelig unormalt utsatt for uhell og ulykker, mener nederlandske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Av og til er det nesten så man ikke tror det. At det faktisk er mulig å snuble spektakulært i ingenting midt på fortauet, kaste take-away-kaffen rett til himmels mens skrotten flater ut i lufta, treffe bakken med tenna først, for så å fange opp den overnevnte kaffen med bakhuet.

De fleste av oss tryner, fomler, søler og knuser en gang i blant. Men av og til får man følelsen av at uhellet ikke er helt jevnt fordelt. Noen mennesker ser da ut til å råke borti de mest usannsynlige uhell med forbløffende hyppighet?

Jepp, mener Eller Visser og kollegaene hennes ved University Medical Center Groningen.

Større risiko for ulykker

I følge New Scientist har de nederlandske forskerne undersøkt hellet og uhellet til hele 147 000 mennesker fra 15 land, ved å gå igjennom 79 ulike studier av hvor uhellsutsatt folk er.

Resultatet tyder på at det faktisk finnes ordentlige ulykkesfugler. Det viste seg nemlig at én av 29 har hele 50 prosent høyere risiko for å havne i ei eller annen ulykke enn resten av befolkningen.

Visser vet visst ikke helt hvem som ender opp som ulykkesfugler, men mistenker at uflaksen kan stamme fra enkelte bokstavelig talt uheldige personlighetstrekk hos nettopp disse personene.

Hm. Hjemme i Molde kalte de oss bare kløner.

Referanser

E. Visser, Y. J. Pijl, R. P. Stolk, J. Neeleman & J. G.M. Rosmalen, Accident proneness, does it exist? A review and meta-analysis, Accident Analysis & Prevention, Volume 39, Issue 3, May 2007, Pages 556-564.

Powered by Labrador CMS