Hvordan kan du formulere deg på best mulig måte når du skal gi veibeskrivelser? (Illustrasjonsfoto: Colourbox.)
Slik forklarer du veien best
Måten du formulerer deg på er avgjørende, mener forskerne bak ny studie.
Jo da, du bare tar til høyre ved de to hestene som står lengst til venstre for det høyeste epletreet utenfor den grønne låven. Ser du to hus, har du kjørt for langt.
Det er ikke bestandig like greit å skjønne seg på veibeskrivelser fra andre.
Men finnes det en ideell måte å formulere seg på som gjør det enklest mulig å finne fram?
En gruppe lingvister ved Universitetet i Aberdeen mener i alle fall at de har funnet fram til ett enkelt prinsipp du kan bruke.
Hvor er Willy?
Det hele handler om hvordan du bygger opp setningene dine. Og at du har et tydelig landemerke å forholde deg til som du begynner beskrivelsen med.
Forskerne demonstrerer effekten med et litt utradisjonelt forsøk. De benyttet seg av en gruppe frivillige deltakere og den notorisk bortgjemte mannen i rød- og hvitstripet genser. Deltakerne ble bedt om å beskrive, med egne ord, hvordan man enklest kunne finne Willy.
Resultatene fra forsøkene ble nylig publisert i Frontiers in Psychology.
For den som ikke vet hvem Willy er: Willy er en figur i en serie barnebøker hvor leseren får i oppgave å finne ham i en stor tegnet folkemengde.
Landemerket først
Typiske trekk fra forsøket var at deltakerne valgte seg ut et tydelig landemerke på bildet og beskrev posisjonen til Willy ut ifra dette objektet.
Altså formulerte de seg ofte slik: «Ser du den hesten? Willy står ved siden av den» istedet for «Willy står ved siden av hesten.»
Men dersom landemerket ikke skilte seg tydelig ut fra omgivelsene, nevnte deltakerne objektet som regel i slutten av beskrivelsen.
Dette var riktig nok et engelskspråklig forsøk, så det er ikke sikkert vi ville funnet den samme effekten i et norsk forsøk.
Kortere tid
Forskerne så at deltakerne brukte kortere tid på å finne Willy dersom de fikk en beskrivelse som oppgav landemerket først.
En av forskerne bak studien forklarer effekten slik:
– Den som lytter til veibeskrivelsen, begynner å bearbeide retningene før du er ferdig med å snakke. Derfor er det lurt å gi dem en tjuvstart ved å rette dem mot noe de kan finne raskt, sier Micha Elsner i en pressemelding.
Referanse:
Clarke, A.D. (et al.) Giving good directions: order of mention reflects visual salience. Frontiers in Psychology (2015) (Sammendrag)
Where’s Wally, Wikipedia