– Tre løypepartier avgjør sprinten

Oppløpet er selvsagt viktig under VM-sprinten i Holmenkollen. Men det er også to partier underveis som vil være avgjørende for resultatet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Gløersen spurter inn til seier på sprinten under fjorårets prøve-VM i Holmenkollen. (Foto: Ski-VM 2011)

Forsker Øyvind Sandbakk på NTNUs Senter for toppidrettsforskning har fulgt løperne, studert treningen og VM-løypa, og tror det er tre deler av sprintløypa som kan avgjøre sprinten.

– I VM-løypa er det tre partier som vurderes som spesielt viktige for sluttresultatet i finaleheatene, forklarer forskeren.

– Det er den siste delen av en lang motbakke etter cirka en tredel av løpet; et langt flatt parti inn mot siste sving; og selve oppløpet.

– Vinneren bør være blant de 2–3 fremste før oppløpet. Og utøvere som er skikkelig gode i motbakker, bør avansere langt fram i feltet i den lange motbakken eller det lange, slake partiet før siste sving.

Ulike gullstrategier

Den gjennomsnittlige hastigheten under fristilsprintene i VM for menn blir 25-30 km/t, med variasjoner i hastigheter fra 10 til 50 km/t.

– Disse store variasjonene i terreng og hastigheter stiller høye krav til fysiske og tekniske ferdigheter, og løpere med ulike egenskaper vil velge ulike strategier for å komme først til mål, forklarer Sandbakk.

Forskeren mener det er løpere som Emil Jönsson, Petter Northug og Aleksej Pethukov i herreklassen, og Marit Bjørgen og Justina Kowalzyk i dameklassen, som har sin styrke i den lange motbakken og kan avgjøre i dette partiet.

– Inn mot siste sving er det løpere som Anders Gløersen og Eirik Brandsdal i herreklassen, samt Celine Brun Lie og Adriana Follis i kvinneklassen, som kan utnytte sin styrke på skøyting i høy fart til å posisjonere seg, tror han.

Motbakkene kan avgjøre i starten

Før finalen skal avgjøres, er det imidlertid flere runder som skal gjennomføres, og valg av løpsstrategi og teknikk kan være noe ulike i prolog (innledende runder) og finale.

Forskeren forteller at sprintlangrennsløperne som deltar i VM, har brukt den siste tiden på å optimalisere løpsstrategien sin og tilpasset den sine individuelle ferdigheter.

Men det er noen fellestrekk som går igjen hos de beste løperne i prologen, som kan hjelpe oss til å spå resultatene.

– Det viktigste partiet for resultatet i prologen har vist seg å være hastigheten i motbakkene, etterfulgt av hastigheten i flatt terreng, forteller Sandbakk.

De største variasjonene i hastighet mellom gode og mindre gode løpere i disse partiene er registrert i siste halvdelen av prologen, og spesielt i siste delen av motbakkene og i det påfølgende terrengpartiet.

– Viktigheten av “å opprettholde hastigheten over toppen” er et velkjent og viktig begrep blant skiløpere, forklarer Sandbakk:

– Tiden i nedoverbakkene har en lav sammenheng med sluttresultatet. Men den kan likevel ha en indirekte effekt på prestasjonen gjennom forskjeller i evnen til å restituere seg før neste motbakkparti.

Finalen

Når løperne så kommer til finaleheatene, øker viktigheten av de lengste sammenhengende terrengpartiene. I VM-løypa er dette den lange motbakken og det lange flate partiet før siste sving. Det er der løperne skal avansere i feltet, kare seg forbi de andre løperne.

– Det er ikke noe poeng i å ligge først før den siste bakken, men det vil være viktig å være blant de 2-3 fremste før oppløpet under sprint i VM, sier Sandbakk.

I tillegg er sluttspurten naturlig nok svært avgjørende i finaleheatene.

– Den utøveren som har gode posisjoner inn på oppløpet og klarer å opprettholde god teknikk med stor kraft i skyvet og høy frekvens helt inn til mål, vil trolig vinne løpet, avslutter forskeren.

Powered by Labrador CMS