Hvem er framtidas raskeste?

Sprinter jentene fortere enn gutta i OL 2156? Noen forskere mener det muligens kan se sånn ut.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidene fra OL-finalene i 100 meter sprint forbedret seg temmelig mye i årene mellom 1930 og 1980, men nå har kurva flatet ut. Eller har den? Britiske forskere har kikket på prestasjonene, laget kurver, og konkludert med at trenden ser ut til å være en temmelig rettlinjet utvikling mot stadig færre hundredels sekunder.

Jentene haler innpå

- Det finnes ingen indikasjoner på at et platå er nådd, verken for mannlige eller kvinnelige atleter, skriver forskere fra Oxford University, Southampton University og Wellcome Trust Research Laboratories, Kenya i Nature.

Og her kommer vi til den virkelige godbiten. Kurva til damene er brattere enn mennenes, og dermed tar de kvinnelige sprintere innpå de mannlige. Sånn tidsmessig, altså. Fortsetter utviklinga som den stevner, slår 100-meterløperne fra spinnesida sine mannlige motstykker på sverdsiden i Olympiaden i 2156, mener forskerne.

Kan ikke fortsette

Rapporten i Nature vil nok få en noe blandet mottagelse, både blant forskere og folk flest. Mange mener for eksempel at damene bare har tatt innpå mennene på grunn av hemningsløs doping.

Dessuten kan man ikke ignorere det faktum at resultatene flate ut før eller senere. Hvis ikke vil jo en eller annen framtidig superatlet sprinte 100-meteren på null sekunder, og det er jo strengt tatt verken mulig eller særlig moro.

Fremdeles mye å gå på?

På den annen side mener noen at jentenes fulle potensial ikke er utnyttet ennå, fordi bare en liten del av verdens kvinner har fått muligheten til å konkurrere i idrett. Forskerne bak den nye rapporten kan heller ikke se at innføring av strenge dopingkontroller har påvirket kurvene noe nevneverdig.

Dessverre er det bare framtida som kan vise om jentene noen gang vil sprinte fortere enn gutta. Og med OL 2156 som det magiske kryssningspunktet, er det heller liten sannsynlighet for at noen av oss får vite det endelige svaret. Med mindre kurvene for stadig økende menneskelig levealder også lar være å flate ut, da.

Referanse:

A. J. Tatem, C. A.Guerra, P. M. Atkinson, S. I. Hay, Momentous sprint at the 2156 Olympics?, Nature, Vol. 431, 30. september 2004, p 525.

Lenke:

Nature

Powered by Labrador CMS