Mattestykker som kan forhindre kampfiksing

Både fotball-VM og serier rundt omkring i verden er preget av mistanke om kampfiksing. En norsk forsker jobber med et prosjekt som skal gjøre det vanskelig å jukse.

I NHH-forskerens modell legges det inn en rekke variabler og forbehold. For eksempel skal den samme dommeren rulleres jevnt på lagene, viktigheten av kampene skal vurderes, dommerne skal få tildelt omtrentlig like mange kamper hver og i tillegg skal total reisedistanse gjennom året vurderes. (Foto: Microstock)

Fotball er verdens største sport, men dessverre også verdens mest korrupte sport. For øyeblikket etterforskes mistanker om kampfiksing i over 20 land.

Blant dem VM-oppgjøret mellom Kamerun og Kroatia. 

Under sommerens fotball-VM kom det også frem at sentrale skikkelser i Ghanas fotballforbund ønsket å avtale resultatene i to treningskamper som skulle gå etter verdensmesterskapet i Brasil. Fotballpresidenten i landet er blant de mistenkte.

På Norges handelshøyskole (NHH) i Bergen jobber nå Mario Guajardo å bekjempe denne muligheten til å kjøpe seg til fotballresultater. 

Sammen med blant andre en professor ved Universidad de Chile har Guajardo tatt for seg fordelingene av kampdatoer og dommere i chilensk første- og andredivisjon.

Han tror studien kan bidra til å fjerne muligheter for juks og korrupsjon.

Skeiv fordeling

I denne sammenhengen spiller fordelingen av dommere og kampdatoer en rolle, en prosess som mange steder fortsatt gjøres for hånd av en utvalgt gruppe.

En oversikt fra 2013 viser at enkelte dommere får dømme langt flere kamper enn andre. Forskjellen er på hele tolv kamper mellom den hyppigst brukte dommeren og den minst hyppige.

I tillegg er det stor forskjell på hvilke dommere som får dømme hvilke kamper. En dommer dømte for eksempel ett lag hele syv ganger, mens en annen aldri fikk dømme det samme laget.

Når vi bruker matematiske modeller på virkeligheten, tror folk gjerne at de mister kontrollen, sier NHH-forsker Mario Guajardo. (Foto: NHH Bulletin)

Guajardo understreker at de ikke kan påvise at noen har jukset.

– I en ideell verden, hvor hverken dommere eller andre gjør feil, så skal jo dette egentlig ikke ha noe å si. Men vi vet jo at dommere i praksis gjør feil, og derfor vil vi gjøre noe med systemet, sier Guajardo.

Kontroverser

Det var heller ikke slik at dommerne som dømte det samme laget flere ganger, bodde like ved og hadde kortest vei.

Alle dommerne, utenom én, bodde i hovedstaden Santiago, og hadde dermed tilnærmet like lang vei til alle kampene.

– En hypotese er at fotballforbundet ikke bryr seg om den skeive fordelingen. En annen er at de ikke er klar over det. Det kan jo skje når man gjør slikt for hånd, sier Guajardo.

- En tredje mulighet er at de ønsket en spesiell dommer til en gitt kamp, men det vil jeg aldri kunne bevise, sier han.

Chilenske aviser

Det har vært mange kontroverser rundt tildelingen av dommere i Chile, og den manuelle tildelingsordningen har fått mye kritikk i chilenske aviser, forteller Guajardo.

– Det kan være de har lyst til å bruke de gode dommerne oftere, eller at de ville være hyggeligere mot enkelte. Antakeligvis er det økonomisk lukrativt å dømme mange kamper også, forteller han.

(Foto: Microstock)

I NHH-forskerens modell legges det inn en rekke variabler og forbehold. For eksempel skal den samme dommeren rulleres jevnt på lagene, viktigheten av kampene skal vurderes, dommerne skal få tildelt omtrentlig like mange kamper hver og i tillegg skal total reisedistanse gjennom året vurderes.

Fortsatt skeptisk

Selv om forskernes bidrag til selve serieplanleggingen i chilensk fotball har vært vellykket, har implementeringen av dommerfordelingen hatt en mer broket historie.

– Da vi solgte modellen for dommerfordeling inn til det chilenske fotballforbundet første gang, var de ganske positive, og de begynte å bruke systemet. Men en person i komiteen ble etter hvert mer skeptisk. Når vi bruker matematiske modeller på virkeligheten, tror folk gjerne at de mister kontrollen, sier Guajardo.

Med kampdato-modellene forsto de at de kunne få bedre kontroll, men denne innsikten ble dessverre ikke overført til modellen for dommerfordeling.

Dårlig løsning

En person i dommerkomiteen var skeptisk, og dermed stoppet prosessen opp, forteller han. Det hjalp heller ikke at det kom en stor skandale der dommertildelingen spilte en viktig rolle.

– Dette førte til at forbundet begynte å trekke dommerne tilfeldig. Det er en ganske dårlig løsning, fordi én dommer i prinsippet kan få alle kampene, sier han.

Viktig med ungdomsligaen

Foreløpig har Guajardo og forskerkollegene modellert kamptabellen for både første- og andredivisjon i Chile samt for en av landets juniorligaer. I tillegg kommer dommerfordelingen, som er deres siste bidrag, og som omtales i hans nyeste artikkel.

– Vi klarte å lage en slags allianse med den chilenske fotballorganisasjonen. Vi startet i 2005 og har laget kampoppsettet for hver sesong siden det. Vi har også gjort turneringer for ungdomsligaen, alt i alt rundt 50 turneringer de siste ti årene.

Han understreker at å hjelpe ungdomsligaen ikke er noe mindre viktig enn de profesjonelle turneringene – ja kanskje enda viktigere, siden nettopp profesjonaliteten der er lavere.

FIFAs rankingsystem

– Vi skulle gjerne også utvidet til å lage terminlister for verdenscupen. Det finnes flere modelleringer for lokale cuper, blant annet i Norge og Belgia, men ennå ingen for verdenscupen.

Kvalifiseringsrunden til Sør-Amerika har for eksempel brukt den nøyaktig samme rekkefølgen i mange år nå, et oppsett som opprinnelig ble laget av Peru.

Også FIFAs rankingsystem er han kritisk til.

– I rankingen får man for eksempel mer poeng for å vinne borte mot Malta, enn å spille uavgjort mot Spania, som er et mye bedre lag. Jeg skulle gjerne bidratt med litt ny og bedre metodologi til FIFA, men det spørs om det noen gang vil skje, sier han.

- Bevisste på dommerrollen i norsk fotball

På spørsmål fra nettstedet E24 om Guajardos modell for dommerfordeling svarer NFF:

- NFF er også bevisste på at det i toppfotballen ikke settes opp en dommer fra egen fotballkrets, med mindre begge lagene tilhører samme fotballkrets. Vi er også bevisste på at én og samme dommer ikke dømmer samme lag for ofte, sier nestlederen.

Han legger til:

- Så kan det selvsagt forekomme mindre avvik på dette. Da går det på prestasjon og kvalitet. Vi ønsker de beste dommerne til de viktigste og tøffeste kampene.

Haavik påpeker i samme artikkel at alle deltakere i norsk fotball har en varslingsplikt dersom det gjøres forsøk på å verve de til kampfiksing.

Referanser: 

Guajardo, M., m.fl. Inventory management of spare parts in an energy company. Journal of the Operational Research Society, online 12.02.2014. Sammendrag.

Alarcón F., Durán G., Guajardo M. Referee Assignment in the Chilean Football League using Integer Programming and Patterns. International Transactions in Operational Research, 2014, 21(3), 415-438. Sammendrag.

 

Powered by Labrador CMS