Dårlig søvn øker risiko for tidlig død

Folk med søvnproblemer blir mer syke og dør tidligere enn andre mennesker. Ny forskning understreker at du skal ta dårlig søvn svært alvorlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis du tror du får den søvnen du trenger fordi du sover lenge om morgenen, kan du ta gruelig feil.

Ny forskning dokumenterer at uansett hvor lenge du sover om morgenen, så kan du bli syk når du gjennom en lengre periode sover dårlig, ligger våken om natten eller må bruke piller for å falle i søvn.

– Hvis folk sier at de sover dårlig om natten, er det et faresignal i seg selv. Jo flere søvnproblemer man har, desto større er risikoen for å bli syk eller dø for tidlig.

Det sier Naja Hulvej Rod, førsteamanuensis på Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet i Danmark.

– Det understreker at selve kvaliteten av søvnen er viktig for helsen vår, og at vi antagelig trenger dyp søvn for å holde oss friske, legger Hulvej Rod til.

Yngre menn er hardest rammet

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)
(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Studien av i alt 17 000 mennesker – primært menn – viser at de som hadde søvnproblemer hadde hele fem ganger større risiko for å begå selvmord enn andre.

Tallet kan være så stort fordi dårlig søvn kan være et tegn på depresjon. Tendensen var mest uttalt blant menn under 45 år, kanskje fordi søvnbehovet endrer seg med alderen.

Undersøkelsen har for få kvinner til å si noe sikkert om risikoen deres for å dø for tidlig.

Den viser til gjengjeld at både kvinner og menn med søvnproblemer har større risiko for å få økt blodtrykk og utvikle sukkersyke (type 2-diabetes). Det er velkjent at pasienter med de sykdommene har lettere ved å få blant annet hjerte/kar-sykdommer.

Søvnproblemer i fem grupper

Det kan være vanskelig å regne ut om man er i faresonen. Naja Hulvej Rod understreker at man neppe blir syk av å sove dårlig i et par netter i strekk. Man må antagelig opp i uker eller måneder før det blir et problem.

Undersøkelsen viser dessuten at jo flere problemer man opplever, desto større er risikoen for sykdommer. Vanlig søvnproblemer:

Du må bruke piller for å falle i søvn

Du ligger våken det meste av natten

Du sover dårlig om natten

Det tar lang tid å falle i søvn

Du våkner tidlig om morgenen

De tre første faktorene – i prioritert rekkefølge – ser ut til å ha mest negativ innflytelse på kroppen.

Dårlig søvn kan skyldes stress

Forskeren nevner at en årsak til mange netter med liten søvn kan være stress.

Hvis stress virkelig er synderen, kan det føye flere sykdommer til risikolisten.

– Vi vet fra tidligere undersøkelser at søvnproblemer er et av de vanligste symptomene hos stressede, men vi vet faktisk ikke hva det har av konsekvenser, hvis stress er årsaken til søvnproblemene: Får man hjertesykdommer, utvikler man kreft, dør man? Det må vi først finne ut, forteller Hulvej Rod, som forsker på langtidseffekter av stress.

Det er vanskelig å skille symptomer på stress fra symptomer fra for eksempel depresjon.

Søvnforstyrrelser kartlagt gjennom 20 år

Deltakerne i undersøkelsen er ansatte i det franske energiselskapet Electricité de France/Gaz de France. Det er blitt fulgt gjennom 20 år frem til 2009 ved hjelp av spørreskjemaer og offentlige registre som del av den såkalte GAZEL-kohorten.

Søvnforstyrrelser får større og større fokus i internasjonal helseforskning. Resultatet av denne undersøkelsen er publisert i det anerkjente tidsskriftet American Journal of Epidemiology.

____________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Referanse:

Sleep Disturbances and Cause-Specific Mortality: Results From the GAZEL Cohort Study Am J Epidemiol 2011; 173: 300–309; DOI: 10.1093/aje/kwq371

Lenke:

Naja Hulvej Rods profil (KU) 

Powered by Labrador CMS