Blir tykk med fete venner

Ny forskning peker mot at venner, søsken og partner har alt å si for din egen vekt. Blir en nær venn overvektig, øker din egen risiko for fedme med nesten 60 prosent.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ditt eget sideflesk henger forbløffende tett sammen med ribbefettet til venner og familie, konkluderer to forskere fra Harvard Medical School, etter å ha undersøkt hvordan vekta til 12 067 amerikanere har forandret seg i løpet av 32 år.

Når en person blir overvektig, ser det ut til at risikoen skyter i været for de nærmeste også. Venner generelt løper en 57 prosent høyere risiko for å følge i den fetes fotspor, og dette tallet øker til 71 prosent for venner av samme kjønn.

Søsken generelt ble 40 prosent mer utsatt for fedme mens tallet for søstre var 67 og brødre 44, i følge forskerne. For ektefeller økte risikoen med 37 prosent.

Naboene, derimot, var helt utenfor faresonen, dersom de ikke også var venner med den overvektige.

Smittsomt

- Dette handler ikke om at slanke og fete mennesker bare finner lignende folk å være sammen med. Dette er en direkte årsakssammenheng, sier professor Nicholas Christakis fra Harvard Medical School.

- Det er imidlertid viktig å huske at vi ikke bare har bevist at fedme er “smittsomt”, men også at det å være slank smitter, sier medforsker James Fowler, professor ved University of California, San Diego.

Det faktum at venner så ut til å ha mye større innflytelse på vekta enn søsknene, tyder på at sosiale bånd kan være viktigere enn biologi og gener.

Det så dessuten ikke ut til at det å leve i samme miljø eller dele kosthold var utslagsgivende faktorer.

- Da vi så på effekten av avstand, fant vi ut at vennen din som er 100 mil unna har akkurat like stor innflytelse på fedmen din som én som bor i nabohuset, sier Fowler.

Men hva kan være årsaken til en slik smittsom vekt?

Ok å være tykkere

Siden det så ut til at venner og søsken av samme kjønn hadde spesielt stor innvirkning på hverandres vekt, tror forskerne at det kan dreie seg om små forandringer i normene vi mennesker forholder oss til.

- Det som ser ut til å skje er at en person som blir fet sannsynligvis forandrer normene rundt hva som er en akseptabel kroppsstørrelse, sier Christakis.

- Mennesker begynner å synes at det greit å være større siden folk rundt dem er større, og denne oppfatningen sprer seg.

- Bevisst eller ubevisst ser folk på andre når de bestemmer hvor mye de skal spise, hvor mye de skal mosjonere og når de veier for mye, legger Fowler til.

Kan hjelpe mange

Forskerne mener denne kunnskapen kan bli svært viktig i kampen mot fedmeepidemien som herjer i vesten.

- Vi må være klar over at en vesentlig del av personers helse ligger i nettverket deres, sier Fowler.

- Det faktum at behandling ikke bare påvirker den enkelte, men også vil spre seg igjennom det sosiale nettverket deres, betyr at inngrep fra helsevesenet kan være langt mer kostnadseffektivt enn tidligere antatt, sier Fowler.

- Når vi hjelper en person med å slanke seg hjelper vi ikke bare én person, men mange.

Lang studie

Undersøkelsen er den første i sitt slag, og er basert på registreringer som ble gjort i 1971. De inneholdt informasjon om personenes kroppsmasseindeks, samt opplysninger om familieendringer som fødsler, giftemål, skilsmisse og død.

I tillegg oppgav alle kontaktinformasjon til nære venner som de trodde de ville ha kontakt med i framtida. Tilfeldigvis viste det seg at mange av disse vennene også var deltagere i studien.

Forskerne var også oppmerksom på andre faktorer som kunne påvirke vekta, for eksempel kjønn, røyking, sosioøkonomisk status og geografisk avstand.

Referanse:

Rapporten publiseres i New England Journal of Medicine, 26. juli 2007.

Lenke:

New England Journal of Medicine

Powered by Labrador CMS