Snorre tok feil

Historien må skrives om, mener magister Øystein Ekroll ved Nidarosdomens restaureringsarbeider. Han har funnet ut at Nidarosdomen aldri ble bygget over Olav den helliges opprinnelige grav, slik Snorre skriver.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Snorre skrev i 1230 at Norges eneste katedral var oppført over den opprinnelige graven til Olav den hellige. Ekroll har i tre år nådeløst plukket sagaens beskrivelse fra hverandre, og han publiserer denne uken resultatene.

- Jeg har studert gamle «sannheter» i lys av arkeologiske funn de siste ti år, noe som har gjort det mulig å trekke nye slutninger, sier Ekroll til Aftenposten.

Ekroll mener Snorre trolig ble forledet av kongelig eller geistlig makt til å skrive at Nidarosdomen ble bygget over den opprinnelige graven, i et forsøk på å gi den halvbygde Nidarosdomen høyere status.

- Mange av disse «sannhetene» viser seg å være myter. Nidarosdomen og kirkens høyalter ble aldri bygget over graven til Olav den hellige, slik det står i Snorre. Hærskarer av turister i Nidarosdomen er siden forrige århundre blitt feilinformert - dog uten at dette har vært bevisst, sier Ekroll.

Ifølge sagaen ble Olav den hellige begravd på en sandbanke. Men der Nidarosdomen ble reist som en utvidelse av den opprinnelige Kristkirken, er det bare leire i grunnen. Ifølge arkeologiske funn står katedralen midt i tunet til en betydelig gård.

- Det er ikke tale om at kisten med den døde kongen ble begravd midt i et slikt område med bygninger og mye menneskelig aktivitet, sier Ekroll. (NTB)

Powered by Labrador CMS