Annonse
Nær halvparten av studentene som klager får endret karakteren etter at en ny klagebehandling ble innført i 2014. (Foto: Jon Olav Nesvold, NTB scanpix)

Fem norske læresteder på internasjonal prestisjeliste

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet på Ås er nykommer på lista over verdens 980 beste universiteter.

Publisert

Universitetet i Oslo er best av de norske på 132. plass, på rangeringen Times Higher Education. Det er tre plasser opp fra i fjor.

– Som vi alltid minner om er det store metodiske svakheter ved disse rangeringene, men vi vet at mange ser til disse listene når de velger studiested og samarbeidspartnere. At rangeringene fanger opp den positive utvikling ved UiO er selvsagt gledelig, men burde kunne tas som en selvfølge, sier rektor Ole Petter Ottersen ved Universitetet i Oslo i en kommentar.

Universitetet i Bergen er neste norske lærested på lista, men faller fra 182. plass i fjor til samlesjiktet 201-250 i år. NTNU i Trondheim blir plassert i sjiktet 251-300, noe som er en langt bedre enn fjorårets 351-400-kategori, der NMBU for øvrig er å finne nå.

Nederst på lista over de fem norske finner vi Universitetet i Tromsø som faller fra kategorien 351-400 til 401-500.

Oxford på topp

Ærverdige Oxford topper årets liste foran California Institute of Technology. De to lærestedene bytter dermed plass fra fjorårets rangering.

Stanford, Cambridge MiT, Harvard, Princeton og Imperial College London følger på de neste plassene, før ETH Zürich bryter den britisk-amerikanske dominansen på niende plass.

Av de 25 fremste universitetene i verden er det bare tre som ikke ligger i Storbritannia eller USA, ifølge rangeringen. Foruten det sveitsiske lærestedet, er University of Toronto og National University of Singapore plassert på henholdsvis 22. og 24. plass.

Asiatisk frammarsj

– Norge er det eneste nordiske landet som fortsatt øker støtten til utdanning og forskning, men dere må se opp for Asias frammarsj, sier rangeringens redaktør Phil Baty i en kommentar til NTB.

Han viser til at asiatiske land er representert med to nye universiteter blant de 100 beste i verden og ytterligere fire nye på topp 200-lista.

– I tillegg har Kina nå to universiteter blant de 40 beste, sier Baty.

Sverige har for øvrig seks universiteter inne på 200-lista og ni totalt. Karolinska institutet (28), Uppsala universitet (81) og Lunds universitet (90) er alle foran UiO på lista.

Danmark er representert med tre læresteder blant de 200, hvorav universitetene i Aarhus (98) og København (120) begge plasserer seg over det fremste norske. Det samme gjør for øvrig Universitetet i Helsinki på 91. plass. 

Powered by Labrador CMS