Vil ha universitet i Agder

Komitè går enstemmig inn for at Høgskolen i Agder (HiA) skal få bli eget universitet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed kan HiA bli den tredje høgskolen her i landet som får oppjustert sin status.

- Dette er svært gledelig og en anerkjennelse av at det er gjort et stort og omfattende arbeid med å bygge opp fagmiljøer og institusjonen, sier rektor Ernst Håkon Jahr ved HiA på høgskolens egen nettside.

Fra før er Høgskolen i Stavanger og Norges Landbrukshøgskole tildelt universitetsstatus, og bærer i dag navnene Universitetet i Stavanger og Universitetet for miljø- og biovitenskap.

Det er komiteen i Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT-komiteen) som har vurdert HiAs søknad, og den gikk enstemmig inn for at søknaden godkjennes, skriver Forskerforbundet på sin nettside.

- Stor symbolsk betydning

- Universitetsstatusen vil ha stor symbolsk betydning, som blant annet vil gjøre det lettere å trekke til seg både studenter og kompetente fagfolk, sier Jahr.

Saken skal trolig behandles videre i NOKUT-styret 19. juni.

- Dersom NOKUT-styrets behandling går vår vei, tar vi også sikte på en enkel markering internt på institusjonen vår 20. juni, fortsetter rektoren.

Han kan videre avsløre at en slik markering vil foregå “kanskje med kake eller lignende til alle ansatte”.

Hvis styret slutter seg til komiteens innstilling, sendes saken videre til Kunnskapsdepartementet for endelig avgjørelse.

Flere vil bli universitet

I begynnelsen av januar i år foretok avisen Morgenbladet en spørrerunde til landets statlige høyskoler.

Denne viste at flere ønsket å oppnå en høyere tittel. Av 25 spurte svarte åtte at de vil bli enten universitet eller vitenskapelig høgskole.

Det var ikke bare Høgskolen i Agder som ville ha universitettstatus. Blant annet ved ved Høgskolen i Bodø ble det uttrykt et slikt ønske, og det samme gjaldt også høgskolene i Hedmark og Oppland (Høgskolen i Gjøvik, Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer).

Ingressbilde og forsideingressbilde viser skjermdump/utsnitt fra HiAs nettside

Powered by Labrador CMS