Pris for krympende eldre

Klasse 2D ved Eiksmarka skole i Bærum har vunnet Årets Nysgjerrigper med forskning på krympende eldre. I dag mottar de prisen av forskningsminister Tora Aasland.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klasse 2D ved Eiksmarka skole. (Foto: Knut van der Wel)

En interessant opplysning pirret nysgjerrigheten til klasse 2D ved Eiksmarka skole: Farfaren til en av elevene skulle ha krympet hele to meter! Kunne det stemme?

Slik startet prosjektet “Hvorfor krymper gamle mennesker?”, som nå har sikret 2. klassingene hederstittelen “Årets Nysgjerrigper 2011”.

I dag får superforskerne fra Bærum overrakt førsteprisen av forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland på en seremoni ved Vitensenteret Innlandet i Gjøvik.

Melk mot krymping

For å finne svar har elevene gjennomført spørreundersøkelser, målinger og snakket med fagfolk. Trening, velvære, humør og anatomi er blant faktorene de har studert. Og konklusjonen er klar:

– Gamle som unge har knokler i ryggen, hele 33 av dem. Mellom hver knokkel er det myke puter som etter hvert trekkes sammen.

– Da blir vi kortere. Allerede fra man er 30 år krymper kroppen om lag én centimeter per tiår.

Det er likevel håp for alle som ennå ikke har krympet for mye:

– Godt med melk før man fyller 35 år og trening gjennom hele livet er en god oppskriften for hindre krymping.

Imponerte juryen

En krympende farfar utløste nysgjerrighet hos Eiksmarka-elevene. Det viste seg at han bare hadde krympet 2 cm, ikke 2 meter. (Foto: Eiksmarka skole)

Førsteprisvinnerne får skryt av juryen for å ha satt fokus på et viktig og aktuelt tema. Andelen av eldre i befolkningen øker stadig. Kartlegging av eldres helse blir derfor en viktig samfunnsoppgave fremover.

Elevene imponerte også med kreative hypoteser og systematiske undersøkelser.

– Rapporten viser tydelig at førsteprisvinnerne har evner, engasjement og formidlingsglede. Dette er et både proft og artig prosjekt, uttaler juryen.

I tillegg til flotte premier til hver av deltakerne, får Årets Nysgjerrigper-vinnerne en tredagers tur med besøk på Maihaugen, Hunderfossen Familiepark, badeland og festmiddag i Lillehammer står på programmet.

Flere vinnere

20 finalister har kjempet om til sammen ti priser i Årets Nysgjerrigper 2011.

Foruten fem spesialpriser deles det ut 2. og 3. priser både for småskole- og mellomtrinnet i Årets Nysgjerrigper. Her er de ni øvrige prisvinnerne i konkurransen:

  • 2. pris småskoletrinnet går til 3. klasse ved Hillestad skole i Vestfold for prosjektet “Finnes det noen snarvei til bedre sangstemme?”
  • 2. pris mellomtrinnet går til 5.-7. klasse ved Bruvik skule i Hordaland for prosjektet “Fins det mange kallenamn brukt på personar i bygda vår, og var det meir vanleg med kallenamn på personar før i tida?”
  • 3. pris småskoletrinnet går til klasse 3C ved Kjelsås skole i Oslo for prosjektet “Hvorfor hører ungdommer på musikk når de gjør skolearbeid?
  • 3. pris mellomtrinnet går til 5.-7. klasse ved Tylldalen skole i Hordaland for prosjektet “Har naturen i Tylldalen forandret seg de siste 100 år?”
  • Matematikkprisen deles ut av Matematikksenteret og går til 6.klasse ved Hillestad skole i Vestfold for prosjektet “Hvor mye matte kan vi finne i en dorull?”
  • Naturfagprisen deles ut av Naturfagsenteret og går til klasse 6B ved Jar skole i Akershus for prosjektet “Hvorfor skyller det ned på jentedo av seg selv, spøker det på do?”
  • Kreftforeningens Helsepris går til 1.- 4. klasse ved Konsvik skole i Nordland for prosjektet “Hvorfor spiser barn mer kjøtt enn fisk?”
  • NITOs Teknologi- og designpris går til 5. og 6. klasse ved Neverdal skole i Nordland for prosjektet “Hvordan kan vi videreutvikle hjelpemidlene vi har laget?”
  • ENOVAs Energipris går til klasse 3A ved Ulsmåg skole for prosjektet “Mesterkoppen - Hvilke egenskaper har en kopp som holder best på varmen?”
Powered by Labrador CMS