300 år gamle bolverks-stokker av furu fra Bryggen i Bergen kan fremstå i overraskende god forfatning, men stivhet og bruddstyrke i tømmeret er kraftig forringet som følge av saltpåvirkning over tid.
Bolverket under Bryggens hus i Bergen er i overraskende god tilstand, men har svekket bæreevne. Salt er årsaken. (Foto: Bernt-Håvard Øyen)
Bryggen i Bergen er en bærer av den historiske arven etter Hanseatenes handelsimperium. Siden 1979 har Bryggen vært på UNESCOS verdensarvliste.
Bryggen har med tiden vært hjemsøkt av branner, og etter brannen i 1702 ble store deler gjenoppbygget.
Restaureringsarbeider det siste tiåret har vist at bolverket, det vil si tømmerlagene som de enkelte husene hviler på, kan være i overraskende god forfatning, selv etter 300 år.
Sjøvann
Bolverksbjelker fra Bryggen i Bergen har gjennom tiden blitt utsatt for påvirkning av salt (NaCl) fra sjøvann. Både etter springflo, vask med sjøvann og spill av salt fra saltlager og fiskeomsetning.
- Saltkonsentrasjonen ble målt til 6,5 prosent av treets tørrvekt, mot 0,1 prosent i naturlig ferskt virke.
- Elastitet og bruddstyrke på treprøver fra bolverksstokkene var 25 prosent lavere enn referansetrevirket med likedanne årringer og tetthet på virket, sier Bernt-Håvard Øyen fra Skog og landskap.
Den store reduksjonen i stivhet og bruddstyrke må tas med i beregningen med tanke på bevaring av lastbærende trestrukturer som utsettes for salt.
Sopp
Kjerneved av furu regnes som moderat til noe motstandsdyktig mot tre-ødeleggende sopper, mens yteveden er klassifisert som ikke holdbar.
- Siden bolverkstømmeret ligger i jordmasser som tørker ut og fuktes med ujevne mellomrom var det forventet at stokkene skulle være i svært dårlig forfatning.
- Studier viser at salt kan bidra til beskyttelse mot soppangrep, men at det samtidig over tid vil kunne redusere furustokkenes mekaniske egenskaper, avslutter Øyen.