Bedre drag uten briller

Det er best å bytte brillene med kontaktlinser hvis du skal på sjekkern. Det viser nemlig en studie av bebrillede engelskmenns suksess hos det annet kjønn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Dr June McNicholas fra University of Warwick som har kommet fram til dette.

38 frivillige, nærsynte sjekkere, i alderen 18 til 25, ble delt opp i tre grupper. Den første gruppa fikk beskjed om å bruke den formen for synskorreksjon de pleide til vanlig, den andre måtte bytte fra linser til briller, og den tredje fra briller til linser. Så ble de sluppet løs i en av Londons hippe nattklubber.

Alle de frivillige måtte vurdere sin egen fremtoning og selvtillit både før, under og etter kvelden, og det var ingen tvil om at brillefaktoren var avgjørende for om de hadde draget eller ikke.

Dårligere selvtillit

85 prosent av de som hadde byttet fra briller til linser mente at selvtilliten økte, mens ingen av dem som byttet til briller følte det samme. Tvert i mot meldte 75 prosent av “brilleslangene” at selvfølelsen sank.

- Det rare var at de med briller ikke bare var misfornøyde med hvordan de så ut i ansiktet, men følte også at de hadde slappere mager og styggere armer, forteller McNicholas til forskning.no.

Mindre sjans

Ikke overraskende ble sjekkeevnen også påvirket; 80 prosent av gruppen med briller følte at de hadde mistet draget. På den andre siden mente halvparten av linsegjengen at de hadde mer sjans enn vanlig. De hadde nemlig klemt, klint og klådd rundt fire ganger mer enn de vanligvis pleide. Gjennomsnittlig altså.

"Tøft med briller, eller litt rart?"

Det er ikke så vanskelig å forstå at selvtillit gjør deg mer utadvendt og attraktiv. Men hvorfor følte de frivillige seg bedre uten briller, til tross for at mange av dem så skikkelig tøffe ut med designerinnfatningene sine?

Skodder foran sjelens vindu

- Jeg tror det er flere grunner, sier McNicholas på telefonen. Vi kommuniserer veldig mye med øynene, og det er lettere å opprette kontakt med andre når øynene ikke er gjemt bak briller. Man føler seg gjerne tryggere på mennesker når man kan se hva slags humør de er i, og det er nok ikke tilfeldig at øynene betegnes som sjelens vindu.

Skal man se saken rent biologisk, kan man jo også tenke seg at det å bli tiltrukket av det motsatte kjønn handler om å finne en passende partner til å lage barn med, og at det er viktig å finne maker med gode gener. McNicholas tror ikke dette har så mye å si.

Ikke alltid en ulempe med briller

- Det handler nok mest om koder i samfunnet, sier hun.

Briller blir ikke sett på som attraktivt hos en partner. Saken kan være en annen om man for eksempel er i et jobbintervju. Da er det store sjanser for at man blir oppfattet som mer intelligent og talentfull med briller.

Og trendene kan fort snu i framtida. Det er jammen ikke godt å si hva som skjer når Harry Potter-generasjonen strømmer ut på dansegulvene.

Powered by Labrador CMS