Heteroseksualitet betyr ikke nødvendigvis at man ikke kan tenne på sitt eget kjønn. En ny kanadisk studie viser at heteroseksuelle damer også blir seksuelt opphisset hvis de ser eller hører kvinner ha sex med kvinner. Homoseksuelle damer er derimot mer konsekvente og tenner primært bare på kvinner. (Foto: Plainpicture/ Scanpix)

Heterofile kvinner tenner også på damer

Hvis du tror heteroseksuelle kvinner bare tenner på menn, må du tro om igjen. Faktisk tenner de på både på menn og kvinner, mens de lesbiske er mer konsekvente: De holder seg til sitt eget kjønn, viser ny studie.

Kategoriene for kvinners seksualitet – heteroseksuell, bifil og lesbisk – kan være for snevre. Det er budskapet i en ny studie fra kanadiske forskere.

– Tidligere forskning har vist at kvinner, uansett om de foretrekker menn eller kvinner, har en kroppslig reaksjon på alle seksuelle stimuli. De heteroseksuelle reagerer på både mannlig og kvinnelig stimuli, mens de som er orienterte mot kvinner, reagerer bare på kvinnelig stimuli.

Det sier Annamaria Giraldi. Hun er klinisk professor ved institutt for klinisk medisin ved Københavns Universitet, som har lest den nye studien.

Målte aktivitet i kjønnsorganer

Forskerne delte kvinnene opp etter seksuell orientering. Noen av kvinnene definerte seg som fullstendig heteroseksuelle, andre var litt mer vaklende, mens den siste gruppen utelukkende foretrakk kvinner.

Alle fikk se eller høre forskjellige seksuelle situasjoner, med enten menn og kvinner, menn og menn, eller kvinner og kvinner. Forskerne observerte hvor mye blod som strømmet gjennom vevet i skjeden, og kvinnene skulle svare på om de følte seg seksuelt opphisset.

Meredith Chivers forsker på kvinners seksualitet ved Queen`s University i Canada. Hun er hovedforfatter av den nye studien.

– Meredith Chivers har tidligere sett på kvinnene som én gruppe, men her har hun delt dem opp. De som tenner på kvinner, reagerer ikke mye på menn. Men de som tenner mest på menn, tenner også på kvinner. Tidligere har hun vist at kvinners kropper reagerer på de fleste seksuelle stimuli, sier Annamaria Giraldi, som selv har forsket på menns og kvinners tenningsmønstre.

Tenner på omsorg og intimitet

Selv om de heteroseksuelle kvinnene følte seg opphisset av å se kvinner ha sex med hverandre, betyr ikke det at de nødvendigvis ønsker å gjøre det selv.

– De er ikke nødvendigvis lesbiske. På ingen måte. Selv om de blir seksuelt oppstemt av å se to jenter ha sex, betyr ikke det at de vil prøve det, sier Birgitte Schantz Laursen, som er førsteamanuensis ved Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet.

Det handler ikke nødvendigvis om kjønn, forteller hun.

– Det kvinner tenner på, er mer nærheten, intimiteten og berøringen. Det er ikke så viktig om det er menn eller kvinner de ser på, sier Laursen, som har lest den nye studien.

Hun får støtte av Annamaria Giraldi.

– Kroppen vi har og det vi tenner på, passer ikke nødvendigvis sammen med det vi er tiltrukket av. Det kan det være mange grunner til. Det kan være at kvinners seksualitet endrer seg hele tiden, men det kan også være at kvinner tenner mest på at det er seksuelt, og at det ikke har så mye med kjønnet å gjøre. Kanskje har det mer med intimiteten å gjøre, sier Giraldi.

Kjønnet betyr kanskje mer for mennene, og det er kanskje derfor heteroseksuelle menn ikke ser ut til å tenner på menn. Forskerne kan likevel ikke svare på hvorfor de homoseksuelle kvinnene ikke også tenner på menn.

Seksualitet er sunt

Både Giraldi og Laursen mener det er viktig å forske på seksualitet.

– Det betyr veldig mye for de fleste menneskers liv å ha en seksualitet som fungerer. Disse studiene tyder på at mange kvinner ikke har en helt klar fornemmelse av hva som foregår i kroppen. Kvinnene sier at de ikke tenner på kvinner, men vi kan se at kroppen reagerer. Noen mener kvinner må lære mer om hva som skjer i kroppen når de blir seksuelt opphisset, sier Giraldi.

Ifølge Birgitte Schantz Laursen burde helsevesenet fokusere mer på folks seksualitet.

– Seksualitet bidrar til god helse. Hvis vi har et velfungerende sexliv, har vi mer livskvalitet. Seksualiteten er veldig viktig, og det er altfor lite fokus på den i helsevesenet, sier Laursen.

– Leger og sykepleiere spør om folks avføringsmønstre. De burde også spørre om seksualiteten. Det er mange tabu rundt sex i samfunnet, og dessverre gjelder det også helsesektoren. Vi føler oss raskt ille berørt, og det er nok en av grunnene til tausheten. Det er en forlegenhet – både fra pasienten og behandleren.

Referanse:

Meredith L. Chivers, Katrina N. Bouchard og Amanda D. Timmers: Straight but Not Narrow; Within-Gender Variation in the Gender-Specificity of Women’s Sexual Response. PLOS ONE, desember 2015. doi: 10.1371/journal.pone.0142575. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS