
Mer sex og raskere gravid med sjømat på menyen
Kan sjømat økte fruktbarheten? Par som spiser fisk og skalldyr minst to ganger i uken, har mer sex og blir raskere gravide, ifølge studie.
Det er ikke nytt at skalldyr kanskje øker sexlysten. Østers har lenge hatt rykte på seg for å gi økt seksuell appetitt. Nå viser en studie at fisk og skalldyr ser ut til å øke fruktbarheten.
Forskerne undersøkte spisevanene og sexvanene til 500 heterofile par i to amerikanske stater. De som spiste mye sjømat, rapporterte at de oftere hadde samleie enn andre.
Studien er publisert i tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.
Ble raskere gravid
Alle parene som var med på forskningen hadde planer om familieforøkelse i løpet av det nærmeste året.
De 1000 deltakerne rapporterte hva de spiste hver dag og ble fulgt opp i ett år eller inntil den blå streken dukket opp på graviditetstesten.
Kvinnene som spiste mye sjømat, lyktes betydelig raskere med å bli gravide.
Før året var omme hadde 92 prosent av disse kvinnene blitt gravide. Blant de andre parene som bare spiste sjømat en gang i mellom, hadde 79 prosent lyktes.
Det utgjør en forskjell på over 10 prosentpoeng.
- Les også: Par gløder lenge etter sex
Hva mannen spiser, teller også
Forskerne ville også finne ut om det bare var hva kvinnen spiste som hadde betydning.
De skilte derfor også mellom kvinner og menns kosthold. De fant ut at det har størst betydning hva kvinnen spiser, men at også mannens spisevaner spiller inn.
Kvinner som spiste fisk og skalldyr minst et par ganger i uken, hadde 60 prosent høyere fruktbarhet enn de som spiste sjømat sjelden eller aldri.
Blant sjømatelskende menn økte fruktbarheten med 47 prosent. Par hvor begge spiste mye sjømat, fikk 61 prosent høyere fruktbarhet.
– Våre resultater viser at det kan være lurt å sette mer sjømat på menyen for par som vil forsøke å få barn, sier Audrey Gaskins ved Harvard TH Chan Scool og Public Health til magasinet New Scientist.
- Les også: Sædkvaliteten til vestlige menn stuper
Omega 3 kan være forklaring
De parene som spiste mest sjømat, hadde også samleie 22 prosent oftere enn andre par.
Det er logisk nok en fordel å ha sex ofte, hvis man prøver å bli gravid. Men det er ikke hele forklaringen til at fiskeelskere ble på vei med barn raskere enn de andre, mener forskerne.
De mener studien tyder på at sjømat i seg selv øker fruktbarheten på en eller annen måte.
Tidligere studier har vist at omega 3-fettsyrer har en positiv innvirkning på fruktbarhet blant både kvinner og menn. Men fisk som er den største kilden gjennom maten, kan også inneholde miljøgifter.
Fordelene ved å spise fisk oppveier klart den ubetydelige risikoen som dagens nivåer av miljøgifter og andre kjente fremmedstoffer i fisk representerer, ifølge Vitenskapskomiteen for Mattrygghet.
Fisk er også en viktig kilde til jod. Nylig viste en studie at åtte av ti norske gravide kvinner har for lite jod.
- Les mer i denne saken fra Havforskningsinstituttet: Gravide har fortsatt for lite jod
Referanse:
A. J. Gaskins mf: Seafood Intake, Sexual Activity, and Time to Pregnancy. Sammendrag. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 23. mai 2018. https://doi.org/10.1210/jc.2018-00385
SE OGSÅ
-
Sexlysten din er avhengig av hvordan du hadde det dagen før med partneren din
-
Tinder-brukere har ikke mer tilfeldig sex
-
Internasjonale sexologi-forskere: Unge må få bedre sex-undervisning
-
Hvorfor finnes menn og kvinner og hvorfor har vi sex med hverandre?
-
Kvinner som tar initiativ til sex angrer sjeldnere
-
Menn gir gaver på Valentinsdagen for å oppnå fordeler i parringsmarkedet
-
Kan du stole på «sikre perioder» som prevensjon?
-
Sexovergrep i søvne
-
Sædkvaliteten til vestlige menn stuper
-
Nordmenn har mer tilfeldig sex enn amerikanerne
-
Par gløder lenge etter sex
-
Kvinner mister sexlysten i lange parforhold
-
Så mange norske kvinner bruker prevensjon når de har sex første gang
-
Gravide har fortsatt for lite jod
-
Kjærestepar: Hvem bestemmer middagen?
-
Mye lakris kan være farlig for fosteret
-
Mye ris og pasta kan gi tidligere overgangsalder
-
Usunn mat kan ødelegge stamcellenes hukommelse
-
Derfor er K-vitamin så viktig
-
Barn ble litt smartere med fisk til lunsj