Klamydia er ingen spøk

Det er kjent at klamydia minsker kvinners fruktbarhet, men nå viser en svensk undersøkelse at sykdommen også minsker menns sjanser til å lage barn.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klamydia i Norge økte for femte år på rad. 16 356 fikk påvist chlamydia i fjor.

Klamydia er en folkesykdom, og en skummel sådan. Omtrent halvparten av menn og ikke mindre enn 90 prosent av kvinner kan ha sykdommen - uten å ha symptomer. Dermed kan man ha sykdommen uten å legge merke til det, og smitte andre.

Klamydia kan gi sterilitet

AlphaGalileo melder om en svensk undersøkelse om menn, klamydia og fruktbarhet. De fant lavere fruktbarhet hos par hvor mannen hadde såkalte IgG-antistoff i blodet. Dette er ofte et tegn på nåværende eller tidligere klamydiainfeksjon.

De fant slikt antistoff hos 25 prosent av ufruktbare kvinner, 20 prosent av ufruktbare menn, men bare hos 15,6 prosent av kontrollgruppen.

- Som ventet fant vi økt forekomst av klamydia trachomatis IgG-antistoff hos den ufruktbare befolkningen sammenlignet med den fruktbare delen, sier professor Jan Olofsson, som ledet undersøkelsen.

Han påpeker at dette gjaldt både hos kvinner og hos menn.

Klamydia minsket sjansen for barn

- Sjansen for graviditet var redusert med 33 prosent om mannen var IgG-positiv. Våre funn viser at det ikke bare er kvinner som bør være bekymret for å pådra seg klamydia, sier Olofsson.

Forskerne foreslår at man innfører testing for IgG-antistoff hos begge partnere når par kommer for å få hjelp til å få barn.

Man har kommet langt i arbeidet med vaksiner for enkelte andre kjønnssykdommer, men dette ser ikke ut til å være tilfelle med klamydia. Derfor er kondomer eller avholdenhet de eneste måtene å beskytte seg mot klamydia på.

Referanse:

Chlamydia In Men Now Also Linked To Infertility - New Findings

Les mer:

Klamydia

Kjønnssykdommer

Seksuelt overførbare infeksjoner

Vil ha mer sex-prat

Powered by Labrador CMS