Hvordan ser det ut på Titan?

I kveld får vi forhåpentligvis se de første bildene av overflaten på Titan. Inntil da kan du pirre fantasien ved å titte på noen kreative forslag. Vinneren av en internasjonal konkurranse for kunstneriske fremstillinger er kåret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Titan er Saturns største og meget hemmelighetsfulle måne. Den gjemmer seg bak et slør det er umulig å se gjennom - Titans tykke atmosfære hindrer oss i å få øye på overflaten.

På fredag starter den europeiske romsonden Huygens sin ferd gjennom det tette skylaget. Hva som møter den der, er det ingen som vet. Kommer den til å lande med et plask eller med et brak?

"Dette er vinnerbildet, malt av Chelsey Tyler (15) fra North Carolina i USA. (Bilde: Chelsey Tyler/The Planetary Society)"


 

Følg denne lenken for å se 20 av vinnerbildene som en bildeserie! (Flash)

I påvente av innblikk i det ukjente, ble voksne og barn invitert til å skape sine egne visjoner av hva romsonden kommer til å avsløre. Konkurransens initiativtager var den internasjonale organisasjonen The Planetary Society.

Seks førsteplasser

Tre vinnere er nå kåret i hver av de to klassene; barn fra 10 til 17 år, og voksne over 18 år. Av disse seks vinnerne kåret et dommerpanel en definitiv vinner.

Chelsey Tyler på 15 år fra Harrisburg i North Carolina stakk av med den gjeveste prisen. Belønningen er en reise til Huygens Mission Control Centre i Darmstadt i Tyskland, for å overvære romsondens møte med Titan på fredag.

"Dette er ett av andreplassbildene i voksenklassen. (Bilde: Emile Raphael Franco/The Planetary Society)"


 

De andre vinnerne i barneklassen var Antonieta Tavares (11) fra Venezuela, Xinlu Fang (15) fra Kina. I voksenklassen vant Daniel Chiesa fra Uruguay, Frank Hettick fra USA og Steve Munsinger fra USA.

- Unikt spennende

Bildene deres, sammen med 22 andreplassvinnere, kan du se på hjemmesidene til The Planetary Society ved å følge denne lenken.

- Titan, med sin tykke atmosfære og slør av dis, er unikt spennende blant månene i vårt solsystem. Både studenter og voksne gjorde en fantastisk jobb i denne sammenhengen, med å presentere det som kan ligge under Titans slør, sier Bruce Betts, som er Director of Projects for The Planetary Society.

435 bidrag

Til sammen kom det inn 435 bidrag fra 35 forskjellige land til konkurransen. Deltagerne kunne velge om de ville vise Titan sett fra lufta etter at Huygens har kommet inn i atmosfæren, eller om de ville vise månen fra overflaten etter at romsonden har dalt ned med fallskjermer og landet.

- Da jeg startet på bildet ville jeg lage et mørkt og dystert landskap, fordi jeg hadde lest at sonden ikke vil kunne bruke solenergi på overflaten, siden atmosfæren er så tykk. Når jeg skjønte et mørkt og dystert også kan bli kjedelig og utydelig, begynte jeg å skape kontrast. Til slutt hadde jeg et mye mer kaotisk og mye mer interessant bilde enn det jeg hadde sett for meg i begynnelsen, sier vinneren Chelsey Tyler.

Lenker:

The Planetary Society: The Planetary Society’s Huygens Art Contest: “Imagining Titan: Artists Peer Beneath the Veil”
ESA: Young artist envisions a tumultuous encounter with Saturn’s moon Titan

Powered by Labrador CMS