– Bør bo hjemme

Sykehjemsopphold er den største kostnaden ved Parkinsons sykdom. – Pasientene bør bo hjemme dersom en skal takle fremtidens eldrebølge, mener UiB-forsker.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Parkinsonpasienter har fem ganger så stort behov for sykehjemsinnleggelse som den generelle befolkningen.

– Tiltak som fører til at pasientene kan bo hjemme i stedet for på sykehjem, vil sannsynligvis utgjøre en betydelig økonomisk gevinst for helsevesenet, sier parkinsonforsker Corinna Vossius.

Hun har nylig undersøkt kostnadsfaktorer ved Parkinsons sykdom som del av sin doktoravhandling ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Bergen (UiB).

En sykehjemspasient koster rundt 640 000 kroner i året. Parkinsonpasienter er yngre når de legges inn på sykehjem enn andre. I tillegg bor de der lengre, i gjennomsnitt 2,9 år, mot 1,2 år for andre pasienter.

Pleiebehovet eksploderer

I fremtiden vil Parkinsons utgjøre større belastning for helsevesenet enn i dag.

I tillegg til økte kostnader for sykehjemsinnleggelse, vil en også få problemer med å skaffe nok pleiere, i følge Vossius.

– Når eldrebølgen kommer for fullt rundt 2020 kommer pleiebehovet og helseutgiftene til å øke dramatisk, mener Vossius.

Familien må hjelpe

Corinna Vossius disputererer med avhandlingen ” Economic aspects of Parkinson’s disease” ved Institutt for klinisk medisin, UiB, 13. november.

Sannsynligvis vil familien måtte trå til i større grad . Men siden det ikke finnes gode ordninger for dette enda, er det ingen løsning å bare skyve belastningen over til pårørende, tror Vossius.

– Et alternativ er at pårørende blir lønnet for å ta vare på pasientene hjemme, og at de får hjelp av en Parkinson-sykepleier som kommer på hjemmebesøk, sier Vossius. I tillegg vil en trenge flere dagsenterplasser som er spesialiserte på disse pasienter.

– Uansett løsning, så blir en nødt til å tenke nytt om fremtidens avlastningstilbud, både når det gjelder de økonomiske ressurser og helsepersonell, mener Vossius.

Powered by Labrador CMS