Mr. Isbjørn, formoder jeg?

I Canada trekker grizzlybjørnen stadig oftere inn i områder hvor det før bare har bodd isbjørn. Det kan by på problemer selv for en sværing som isbjørnen, tror forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Ursus arctos horribilis, bedre kjent som grizzlybjørnen. (Foto: Wikimedia Commons)"

- Grizzlybjørnen er den nye fyren på scenen her - en konkurrent til og mulig trussel mot isbjørnene i området, sier Robert Rockwell som er professor i biologi ved City University of New York.

I en pressemelding fra American Museum of Natural History, der han også er forsker, forteller han at han og kollegene fløy over nasjonalparken Wapusk i provinsen Manitoba i Canada, da en av avgangsstudentene plutselig pekte ut av vinduet og ropte: Se der! En grizzlybjørn!

Det var i 2008. Siden de første observasjonene av grizzlybjørn i området midt på 1990-tallet, har man sett den brune storbjørnen i isbjørnhabitatet stadig oftere, ifølge en artikkel i tidsskriftet Canadian Field Naturalist.

- Kan drepe isbjørnungene

- De hyppigere observasjonene gir grunn til bekymring for isbjørnene, fordi grizzlybjørnene sannsynligvis vil gå i hi i de samme områdene hvor isbjørnhunnene føder.

- De vil kunne komme ut av vinterdvalen omtrent samtidig og drepe isbjørnungene, sier Linda Gormezano, i pressemeldingen fra universitetet.

Det var hun som spottet den brune pukkelryggen som kjennetegner grizzlybjørner, fra luften for to år siden.

Etter hendelsen gikk hun og Rockwell gjennom antallet observasjoner, og fant følgende:

Før 1996 var det ingen registrerte observasjoner av grizzlybjørn i området, mens det mellom 1996 og 2008 var i alt ni tilfeller hvor folk hadde fått øye på den brune storbjørnen. I 2009 ble det gjort tre ytterligere observasjoner.

Små “pizzlier” blir nye innbyggere

Forskere trodde tidligere at det ville være vanskelig for grizzlybjørnen å ta seg over de ufruktbare, øde landskapet nord for Hudson Bay.

Nå nå antar de at noen dyr, på en litt provisorisk diett, har tuslet sørover mot det mer matrike Manitoba.

I Canada eksisterer det allerede synlige resultater av møter mellom grizzly og isbjørn.

Funnet av en vill flekkete krysning, en sålalt “pizzly” eller “grolar bear”, kan du lese mer om i en 2006-artikkel fra BBC.

"Isbjørn fanget av en kameralinse i Wapuskparken. Ser den en brun slektning i det fjerne? (Foto: Ansgar Walk, Wikimedia Commons. Se lisens.)"

Hva skjer i møtet?

- At vi ser eksempler på at grizzlybjørn og isbjørn parer seg, viser at det er all tenkelig grunn til å tro at de reagerer på hverandre som artsfrender. Det høres kanskje beroligende og hyggelig ut, helt til man ser hvordan de behandler sine artsfrender.

Det sier zoolog Petter Bøckman på zoologisk museum ved Universitetet i Oslo.

- Men disse bjørnene er såpass nære slektninger at det nesten er litt på kanten å kalle det to arter.

- De reagerer nok også på hverandre som konkurrerende rovdyr. Vi regner nok ikke med at de har noen forestilling om art, sier zoologen til forskning.no.

Avkommets arts-identitetskrise

At de to bjørnene er forskjellige arter, blir tydelig når de parer seg og får en liten “pizzly”, ifølge Bøckman. 

Avkommet blir ikke sterilt, som krysninger mellom løve og tiger, og esel og hest. Imidltertid får den flekkete bjørnen andre problemer, fordi den har begge arter i kroppen.

- De to artene lever ganske forskjellig, og hybridene har en blanding av foreldrenes instinkter: Skal jeg jage laks eller skal jeg jage sel? Skal jeg gå i dvale nå eller dra ut på nordhavsisen? forklarer Bøckman.

-  Resultatet er at de har dårlige muligheter til å overleve, sammenliknet med rene brunbjørner eller rene isbjørner.

- Isbjørn og brunbjørn er derfor to arter, selv om de teoretisk sett kan forplante seg, sier han.

- Tøffere i trynet enn isbjørnen

- At de er nære i slektskap, betyr også at de er nære konkurrenter. Det er vel slik at i områdene hvor du har den ene, vil du ikke ha den andre, blant annet fordi grizzlybjørnen er tøffere i trynet enn isbjørnen, sier Bøckman.

Grizzlybjørnene kan ha blitt hakket hvassere fordi de har levd i områder med mer mat, og dermed flere andre bjørner, enn isbjørnen.

- De løper lettere i hverandre enn isbjørnen, og det er mer aggressive og flinke til å slåss med hverandre, sier han.

Møtes i grenselandet

- Oppe i Nord-Canada har du enorme områder hvor den amerikanske ødemarken sklir over i isøde. Det er i disse områdene du har møtet mellom disse dyra – i områder hvor klimasoner flytter seg – dette går ikke upåaktet hen i dyreverdenen, sier han.

De canadiske forskerne tror de har med nye fastboende å gjøre – at grizzlybjørnene ikke vil flytte med det første. Dermed står de igjen med spørsmålet om hvordan de skal forholde seg til møtet mellom grizzly og isbjørn, når begge artene er regnet som spesielt utsatte i provinsen.

I følge tall fra Norsk polarinstitutt regner man med at det er mellom 20 000 og 25 000 isbjørner i verden i 19 ulike bestander i de arktiske områdene.

Grizzlybjørnene derimot, anslås å være omtrent 75 000 i tallet. Disse bor alle i USA og Canada.

Kilder:

R. Rockwell m.fl. Grizzly Bears in Wapusk National Park, Northeastern Manitoba. Canada Field Naturalist.

Grizzly bears move into polar bear habitat in Manitoba, Canada. Pressemelding fra American Museum of Natural History, 23.februar 2010.

Wikipedia om grizzlybjørner

Norsk polarinstitutts faktaark om isbjørn

Powered by Labrador CMS