Peker ut fødested for berømt Mars-meteoritt

Nå mener forskere å ha funnet opprinnelsesstedet til verdens mest kjente meteoritt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Steinen ble sprengt vekk fra Mars’ overflate for rundt 17 millioner år siden, og fant veien til Jorda der den landet i Antarktis.

Takket være data fra romfartøyet Global Surveyor, satelitten Mars Odyssey, og bedre forståelse av dynamikken i kratere, ser forskere ved NASAs Johnson Space Center (JSC) seg nå i stand til å fastslå stedet meteoritten kommer fra på Mars.

Fjellkjeden Valles Marineris

Forskerne har analysert seg fram til at den verdenskjente steinen, som bærer betegnelsen ALH84001, stammer ett bestemt sted i Eos Chasma, skriver New Scientist.

Eos Chasma er et område i den sørlige delen av den enorme fjellkjeden Valles Marineris, som totalt sett strekker seg over hele 400 mil på Mars.

Spor av liv?

Analysen fra JSC ble nylig presentert av forsker Vicki Hamilton på et møte The Meteoritical Society holdt i Tennessee.

" Forskere ved NASAs Johnson Space Center har pekt ut hvor den verdenskjente metoritten ALH84001 kom fra. Foto: NASA"

Meteoritten har vært gjenstand for intense studier siden 1996. Den gang satte forskere ved JSC en støkk i verden ved å meddele at det kunne finnes spor av liv, det vil si fossiler av mikrober, inni meteoritten.

Dette har vært et høyst omstridt utspill. Nå sier JSC-forskerne at de videre studier støtter opp om tidligere forskning.

Ikke funnet andre områder

Stedet forskerne mener at meteoritten stammer fra, utgjør et krater med en størrelse på 20 kilometer i diameter.

Men forskerne sitter, sin analyse til tross, ikke på ett enkelt bevis som definitivt nagler meteoritten til det utpekte stedet.

- Det finnes ikke informasjon som gjør dette til den eneste tolkningsmuligheten, annet enn det faktum at vi ikke har funnet andre områder som passer inn, sier forsker Vicky Hamilton ved universitetet i Hawaii til New Scientist.

Les mer… New Scientist

Powered by Labrador CMS