Et realt romsirkus

Denne måneden planlegger performanceartisten Guy Laliberte å holde tidenes første sirkusoppvisning i verdensrommet. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Guy Laliberte under en pressekonferanse om den kommende romturen. (Foto: NASA)"

Du synes kanskje astronautene ser akrobatiske nok ut når de gjør myke saltomortaler på romstasjonen, eller strever med å gjøre sitt fornødne på romdoen?

Den kanadiske grunnleggeren av performancegruppa Cirque du Soleil, Guy Laliberte, har imidlertid planer om å skrive sirkuskulturen inn  i romhistorien.

30. september skytes han og resten av mannskapet på Soyuz romferje, avgårde fra russisk jord, mot den internasjonale romstasjonen.

Laliberte, som er blitt mangemilliardær av performancekunsten sin, blir den syvende privatpersonen som kjøper seg en billett til verdensrommet.

Han blir samtidig den første som vil bruke den mørke, stjerneglitrende settingen som scene for artisteri.

Vil opptre for verdens vann

Laliberte har ikke gått konkret inn på hvordan opptredenen blir, når tyngdekraften har gitt slipp på ham og resten av mannskapet.

Publikumssuksessen Cirque du soleil er kjent for sine fargesprakende show, blant annet i Las Vegas, ofte med fjærbefengte og dyreaktige kostymer.

"Når en astronaut i svevende tilstand jobber utenfor romstasjonen, minner det nesten om en kunstopptreden. Hva Guy Laliberte finner på av perfomancekunst, gjenstår og se. (Foto: NASA)"

Men lite tyder på at den allsidige romturisten vil sprette rundt på romstasjonen med strutsekostyme.

Laliberte sier til BBC News at han vil benytte sjansen til å promotere miljøorganisasjonen sin, One Drop, som et budskap i opptredenen.

- Jeg jobber med et team av kreative mennesker fra hele verden. Vi skal presentere noe originalt, og forhåpentligvis gjøre folk mer bevisste på vannsituasjonen i verden, sier han.

Sa først nei takk

Laliberte fikk den astronomiske invitasjonen så sent som i mars. Han søkte også i 2004, men takket da nei av personlige årsaker.

Da Space Advenures sendte ham et brev om at det ville være et romferjesete ledig i september, sa han i utgangspunktet også nei takk denne gangen.

Så dro han på seiltur med familien.

- Jeg klarte ikke å sove. Jeg satt ute om natten, hørte på musikk og tittet opp mot stjernene.

- Ved soloppgang sa jeg til meg selv at dette var en viktig mulighet som banket på døren. Jeg kunne ikke la den gå fra meg, forteller Laliberte til BBC.

Overførte bilder fra opptredenen får vi kanskje se innen måneden er omme.

Lenker:

Cirque du Soleil show in space, BBC News

Space Adventures: Guy Laliberte’s first poetic social mission in space

Powered by Labrador CMS