Tidsskjema for nedstigningen til Titan

Mens vi holder pusten i spenning møter romsonden Huygens den tykke atmosfæren på Saturns største måne Titan. Her kan du se en tidslinje over hva som forhåpentligvis skjer de nærmeste timene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

For Huygens er dette slutten på en ferd som ble planlagt allerede tidlig på 1980-tallet, og startet i 1997. Sonden er del av ett av de mest ambisiøse foretakene innen planetutforskning noen sinne.

Alle klokkeslettene nedenfor er norsk tid, og refererer til tidspunktet da de faktiske hendelsene skjer på romsonden. Det tar 67 minutter før informasjonen som blir sendt fra moderskipet Cassino når jorden.

Du kan bruke denne lenken for å komme til den europeiske romfartsorganisasjonens egen animasjon av nedstigningen.

Klokka 05:44: På tide å våkne
Elektronikken om bord på Huygens vekkes opp fra dvale av en tidsbryter. Senderen gjør seg klar til å kommunisere med moderskipet Cassini.

Klokka 10:06: Møte med atmosfæren
Huygens befinner seg 1 270 kilometer over månens overflate, akkurat der Titans atmosfære begynner. Titans atmosfære er rundt ti ganger tykkere enn jordens. Heretter må varmeskjoldet tåle intens varme og en utrolig nedbremsing på 14g - fra 20 000 til rundt 1 400 kilometer i timen.

"Huygens møter Titans atmosfære like etter klokka 10:00 (Illustrasjon: ESA)"


 

Klokka 10:10 Fallskjermene løses ut
Den første minifallskjermen løses ut når Huygens registrerer at den har sakket farten til 1 400 kilometer i timen (400 meter i sekundet). Sonden vil da befinne seg rundt 180 kilometer over Titans overflate. Skjermen har som oppgave å rive av sondens bakre deksel slik at sondens hovedfallskjerm folder seg ut.

Klokka 10:11 Ut med antennene
Sonden kvitter seg med det fremre varmeskjoldet, og stikker ut de første instrumentene som skal gjøre målinger i Titans atmosfære. Det første fotografiet blir tatt.

Klokka 10:25: Opp med farten
Huygens kvitter seg med hovedfallskjermen. En mindre fallskjerm løser seg ut for å få nedstigningen til å gå raskere, slik at batteriene i sonden skal vare hele veien ned.

"Huygens under bygging. (Foto: ESA)"

Klokka 10:42: Måler avstanden til bakken
Inntil nå har alle hendelser vært basert på tidsbrytere. I en høyde på 60 kilometer over bakken vil instrumentene ombord registrere Titans overflate og måle den eksakte avstanden. Heretter blir tidspunktene mer usikre.

Klokka 11:50: Nedstigning og måling
De siste av måleinstrumentene slås på, mens sonden daler gjennom atmosfæren. Til sammen er det beregnet at nedstigningen vil ta 137 minutter, pluss minus 15 minutter. Huygens kommer til å spinne rundt mellom én og 20 ganger i minuttet, slik at kameraet og de andre instrumentene får sett hele panoramaet rundt den dalende sonden.

Klokka 12:23 På med lyset
Huygens nærmer seg overflaten, og sondens kamerainstrument slår på en lyskaster. Lyset er spesielt viktig for at instrumentene om bord skal kunne se hva overflaten er sammensatt av.

Klokka 12:27 Bakkekontakt
Huygens treffer månens overflate i en fart på mellom fem og seks meter i sekundet (18-20 kilometer i timen). Ingen vet hva sonden kommer til å lande på. Det kan være alt fra stein eller is til en sjø av etan. Instrumentene om bord samler inn så mye informasjon som mulig i de tre minuttene Huygens er laget for å leve etter landing.

Klokka 14:37 Alene i en frossen verden
Moderskipet Cassini ser Huygens forsvinne bak Titans horisont, og kommunikasjonen mellom dem stopper opp. Huygens er for evig etterlatt på den iskalde månen.

"Huygens skal etter planen lande helskinnet på Titan rundt klokka 12:30. (Illustrasjon: ESA)"


 

Klokka 15:07: De første dataene sendes til jorden
Cassini snur antenna mot jorda og sender den første datapakken. Signalet bruker 67 minutter på reisen. Gigantiske radioantenner rundt hele verden kommer til å lytte etter informasjonen som skal sendes gjentatte ganger fra moderskipet.

Klokka 17:15: Bekreftelse av datamottak
På en pressekonferanse blir det offentliggjort om data fra Huygens har klart å nå jorden.

Klokka 20:45: De første bildene
ESA planlegger å offentliggjøre de første fotografiene på en pressekonferanse.

Lenker:

ESA: Huygens descent timeline

Powered by Labrador CMS