Uviss skjebne i verdensrommet

Rungende optimisme er snudd til stor usikkerhet for Hayabusa. Nå risikerer den japanske romsonden i verste fall å ende sine dager i verdensrommet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hayabusa og den japanske romfartsorganisasjonen JAXA skulle bli historiske ved at romsonden, som den første noen sinne, skulle ta prøver av en asteroide og bringe disse trygt tilbake til jorden.

Materiale fra en asteroide kan gi forskere ny kunnskap om solsystemet og vår egen planet. Men per i dag hersker i stedet forvirring og usikkerhet om romsondens fremtidsutsikter.

- Mislyktes trolig

forskning.no har flere ganger omtalt Hayabusas bevegelser og bestrebelser på å utføre den krevende innsamslingsoperasjonen fra asteroiden Itokawa.

"Det har vært en del frem og tilbake. Nå tyder nye data på at Hayabusa ikke fikk med seg materiale. Alle foto: JAXA."

Etter forsøket 26. november var japanske romforskere svært optimistiske.

Da mente de at Hayabusa (falken på norsk) hadde klart å få med seg materiale fra asteroidens overflate, etter at forsøket noen dager tidligere hadde feilet.

Men midt i desember rapporterte New Scientist om at nye data antyder at også dette forsøket var mislykket.

Trolig ble ikke den lille metallkulen som skulle skytes ut for å virvle opp materiale avfyrt likevel. I så fall ville det være vanskelig å samle inn noe som helst.

Prøver å gjenvinne kontroll

Og som om ikke dette er nok; enkelte av de involverte har uttrykt engstelse for at Hayabusa ikke skal klare ferden tilbake til jorden.

"Romsonden Hayabusa har hatt en problemfylt tur i jakten på materiale fra asteroiden Itokawa."

Bakgrunnen ligger i romsondens gjentatte problemer. JAXAs eksperter har eksempelvis ikke lyktes med å holde kontakt med sonden til enhver tid.

De har heller ikke hatt full kontroll over dens bevegelser. Den har blant annet slått seg over i autopilot-modus. Det kan ta til å løse problemene.

Men japanerne nekter å gi opp håpet. De fortsetter forsøket på å gjenvinne kontrollen over romsonden og styre den mot jorden - i tilfelle støv fra asterioden kan ha kommet inn i prøvekammeret.

For stor avstand til jorden

Hayabusa skulle egentlig ha vendt nesen hjemover igjen midt i denne måneden, for å kunne dra nytte av gunstig avstand mellom Itokawa og Jorden. Problemet for Hayabusa, er at avstanden nå er i ferd med å bli for stor til at den klarer ferden.

Det tar flere år før avstanden blir den samme igjen. En mulig retur vil derfor neppe finne sted før i 2010. Så blir spørsmålet; kan dét være for sent for Hayabusa?

JAXAs Hayabusa-program har ifølge New Scientist kostet 83 millioner euro.

Les mer:

New Scientist: Return of asteroid probe delayed by years

New Scientist: Hopes fade for troubled Japanese asteroid probe

Powered by Labrador CMS