FN utnevner IKKE representant for Jorden

Tullesaken om at FN utnevnte representant for Jorden i tilfelle møte med romvesener har gått verden over. Hos oss i går- via NRK og Sunday Times. Men det var bare tull.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FN-kontoret for romfartsaker (UNOOSA) tilbakeviste nyheten som tull dagen etter at Sunday Times skrev om ambassadørutnevnelsen.

Aviser verden over tok nyheten videre, og raskt ble det til at utnevnelsen skulle skje på en konferanse i England neste uke.

I går måtte UNOOSA ut med en pressemelding om at de slett ikke skulle gi utpeke noen kontaktperson for vesener fra Mars eller andre fjernere planeter.

Den ikke-utnevnte ambassadøren selv, Mazlan Othman, som er leder for UNOOSA, skrev i en epost til The Guardian: “Det høres veldig kult ut, men jeg må dementere det.”

UNOOSA jobber med å sikre fredelig internasjonalt samarbeid i verdensrommet, og har 27 ansatte.

Slik ble nyheten om ambassadøren presentert på forskning.no i går, i en sak fra NRK Viten som vi samarbeider med om stoffutveksling:

 

Mazlan Othman (Foto: Wikipedia)

Oppdagelsene av flere hundre nye planeter og advarsler fra professor Stephen Hawking har satt ny fart i diskusjonen rundt det rent praktiske dersom vi skulle komme i kontakt med intelligente sivilisasjoner fra andre planeter.

FN vil være føre var, og har derfor bestemt seg for å utnevne en person som får det overordnede ansvaret for å koordinere menneskehetens respons på et eventuelt besøk, skriver Daily Mail.

– Blir mer og mer sannsynlig

Malaysiske Mazlan Othman, som leder FNs Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), skal være favoritt til å få jobben.

Ifølge Daily Mail kommer hun til å holde en pressekonferanse neste uke, der hun vil meddele at oppdagelsen av utenomjordisk liv blir mer og mer sannsynlig.

– Den pågående letingen etter utenomjordisk kommunikasjon holder liv i håpet om at menneskeheten en dag vil motta signaler fra utenomjordiske. Når det skjer, bør vi ha klart et koordinert svar, sa Othman nylig.

I første omgang skal en komité bestående av FNs vitenskapelige rådgivere diskutere planene om å gi UNOOSA jobben med å koordinere et slikt svar. Dersom rådgiverne støtter ideen, vil den bli tatt opp i FNs generalforsamling.

– For risikabelt

I april advarte professor Stephen Hawking mot at utenomjordiske sivilisasjoner, dersom de eksisterer, ikke nødvendigvis er vennlig innstilt.

– Det ville være for risikabelt å ta kontakt med fremmede raser. Dersom utenomjordiske noen sinne skulle besøke oss, tror jeg resultatet vil bli omtrent som da Christopher Columbus først kom til Amerika. Det gikk ikke så bra for de innfødte, sa Hawking.

I en dokumentar på Discovery Channel spådde astrofysikeren at utenomjordiske som kom på besøk trolig ville prøve å kolonisere Jorden og plyndre den for ressurser.

Kan finne tusenvis av nye planeter

(Illustrasjon: NASA)

Kepler-teleskopet fant nylig rundt 700 nye planetkandidater utenfor vårt eget solsystem, såkalte eksoplaneter.

Forskere tror derfor at vi kan oppdage flere tusen planeter innen kort tid, noe som øker sjansene for å finne en planet med samme forhold som Jorden.

Også i vårt eget solsystem finnes det steder der forskere mener det kan finnes levende organismer, og to hete kandidater er Saturns måner Titan og Enceladus.

Ny NASA-modell

I forrige uke publiserte NASA en video som illustrerer hvordan vårt solsystem ville sett ut for besøkende fra andre solsystemer.

– Planetene kan være for lyssvake til å oppdage direkte, men utenomjordiske som studerer solsystemet kan enkelt beregne tilstedeværelsen til Neptun, sier astrofysikeren Marc Kuchner, som ledet studien.

Kuchner sier han håper den nye modellen vil kunne hjelpe forskere med å få øye på andre planeter i samme størrelse i andre solsystemer.

Powered by Labrador CMS