Annonse

Risen stammer fra Kina

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Risen som dyrkes verden over stammer fra Kina, viser nye genetiske analyser. Dette tilbakeviser den utbredte oppfatningen om at kultivert ris har to opprinnelser – India og Kina.

Asiatisk ris, eller Oryza sativa, er en av verdens eldste kultiverte matplanter. Det finnes titusenvis av varianter, men to viktige typer – nemlig japonica og indica. Sushi-ris er for eksempel en type japonica, mens langkornet ris typisk er indica. På grunn av den store variasjonen har det vært diskusjon rundt matrisens opphav.

De nye analysene viser at japonica og indica har samme opprinnelse, fordi de er nærmere genetisk beslektet med hverandre enn med noen ville risarter i både India og Kina, ifølge en pressemelding.

Forskerne har beregnet at risen ble kultivert for rundt 8200 år siden, og at indica og japonica skilte lag for rundt 3900 år siden. Arkeologiske funn viser spor etter dyrking av ris i Yangtze-dalen i Kina for 8000-9000 år siden.

I india ble risen kultivert i Ganges-regionen for rundt 4000 år siden. Den kom sannsynligvis med handelsfolk og reisende bønder, og etter hvert blandet den seg med lokale arter, tror forskerne. (forskning.no/KSG)

Powered by Labrador CMS