Samarbeidsvillige menn

Menn er minst like opptatt av samarbeid som kvinner, ifølge nye statistiske analyser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

En og annen stereotypi kan ha antydet at hunnkjønn jevnt over er mer samarbeidende enn menn. En ny gjennomgang av studier kommer mannen til unnsetning.

I hvert fall når mannfolk står overfor et sosialt dilemma der den enkeltes interesse kommer i konflikt med et godt utfall for hele gruppa.

Forskernes analyser har ikke klart å avdekke noen vesentlige kjønnsforskjeller når det kommer til samarbeid om dilemmaer med slike rammer.

Analysen rommer data fra studier over flere tiår, og er publisert i tidsskriftet Psychological Bulletin.

Noen forskjeller, riktignok…

Når forskerne gikk dypere inn i analysen, fant de derimot noen ulikheter.

De så blant annet at kvinner virker mer samarbeidsvillige når de skal samarbeide med menn, enn menn er når de skal samarbeide med kvinner.

Samtidig viser menn høyere grad av samarbeidsvillighet nå de skal løse en oppgave sammen med andre menn, enn hva kvinner viser når de skal samarbeide med andre kvinner.

Kvinnene viste altså mer samarbeidsvillighet overfor det motsatte kjønn, mens menn viste det i større grad overfor samme kjønn.

Forskerne gikk gjennom 272 studier fra 18 land, som til sammen omfatter over 30 000 deltakere, for å komme fram til resultatene. Majoriteten av studiene er fra England, USA, Nederland og Japan.

Fangens dilemma

Det klassiske eksperimentet “fangens dilemma” gikk oftest igjen i metaanalysen som bringer de nye resultatene.

I et slikt eksperiment er rammen at minst to personer må avgjøre om de skal samarbeide om noe (for eksempel om fordelingen av en sum penger), eller heller karre til seg mest mulig alene.

Hvis begge samarbeider, vil begge få penger, for eksempel 60 kroner - altså en forholdsvis beskjeden sum.

Hvis bare den ene velger samarbeid, vil den som ikke gjør det, få betydelig mer penger, for eksempel 250 kroner. Den samarbeidsvillige får null kroner. Og endelig; hvis begge kaster samarbeid ut vinduet, blir det bare smuler på begge.

Referanse: 

Sex Differences in Cooperation: A Meta-Analytic Review of Social Dilemmas, Daniel Balliet, m. fl. Psychological Bulletin, online.

Powered by Labrador CMS