Dette gjør deg lykkeligere

Takknemlighet, god søvn og gaver til andre gjør deg mer fornøyd. Og velger du rett produkt, kan du til og med kjøpe deg gladere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Lykke føles ikke bare bra. Den ser også ut til å henge sammen med bedre helse og høyere levealder. Men hvorfor er noen mennesker lykkeligere enn andre?

På årets konferanse i Society for Personality and Social Psychology (SPSP) presenterte flere forskere sine funn om nettopp dette. Og dersom denne forskningen stemmer med virkeligheten, kan du bli et gladere menneske ved å gjøre følgende:

  • Gi mer til andre
  • Bruk flere penger på opplevelser og færre på ting
  • Få nok søvn

Gi deg gladere

Hvor irriterende det enn måtte høres ut, så kan altså rikdom gjøre deg gladere. Men mest om du bruker den på rett måte. Gir den bort, for eksempel.

Forskning fra hele verden viser at det å spandere på andre gir mer lykke enn å bruke penger på seg selv. Og nå har Michael Norton fra Harvard Business School og kollegaene hans en ide om hvorfor:

- For første gang viser vi at det å gi bort penger eller å bruke dem på andre har den ironiske psykologiske effekten at den øker giverens følelse av rikdom, sier Norton ifølge en pressemelding fra SPSP.

Kanskje det er grunnen til at fattige mennesker ofte gir bort en større andel av inntekta enn middelklassen, spekulerer han.

- Vår forskning antyder at når fattige gir bort penger, så kan denne handlingen i seg selv dempe følelsen av fattigdom.

Kjøp deg lykkeligere

Du kan for øvrig også kjøpe mer lykke til deg selv, ifølge forskningen til Amit Kumar og Thomas Gilovich fra Cornell University. Men da gjelder det å prioritere pengene rett.

Forskningen deres antyder nemlig at det ligger mer lykke i kjøp av opplevelser – ferier, konserter, restaurantbesøk og så videre – enn i handling av ting.

– Norge har beskyttet seg mot en "boom and bust"-økonomi og investert i fremtiden framfor å bruke pengene. Dette krever høy grad av sosial tillit, et samlet mål, sjenerøsitet og et godt styresett, ifølge rapporten. (Foto: www.colourbox.com)

Kanskje dreier det seg om at vi snakker mer med andre om opplevelser vi har kjøpt enn om klær, smykker og elektroniske duppeditter, lurer Kumar og Gilovich. Uansett kan resultatene deres stake ut kursen mot gladere og forhåpentligvis mer miljøvennlig forbrukere i framtida:

- Velværet blir sannsynligvis øket ved å skifte vekten i forbrukersamfunnet vekk fra materielle varer og over på opplevelser, sier Kumar i pressemeldinga.

Men heldigvis er det ikke bare penger som kan brukes til å oppnå et lykkeligere liv. Noe så dagligdags som søvn kan også gjøre susen.

Sov deg mer fornøyd

Nøkkelordet her er egentlig takknemlighet, ifølge Gordon og Serena Chen fra University of California. Mye forskning peker nemlig mot at mennesker som kjenner takknemlighet er både lykkeligere og friskere enn andre.

Og nå antyder flere eksperimenter at søvn påvirker denne følelsen. Folk som hadde sovet dårlig om natta var mindre takknemlige for positive elementer i tilværelsen sin, sammenlignet med de som hadde sovet godt.

Etter en søvnfattig natt følte de seg også mer egoistiske.

Den manglende takknemligheten så også ut til å smitte over på kjæresten. Hvis en av partnerne generelt sov dårlig, følte begge parter mindre takknemlighet overfor hverandre.

Alt i alt ser det ut til at mange av faktorene som er med på å bestemme hvor lykkelige vi blir, henger sammen med såkalt prososial oppførsel. Vi blir altså mer fornøyde når vi viser takknemlighet overfor andre eller gjør gode gjerninger som å hjelpe eller dele.

Det må man vel kunne kalle en vinn-vinn-situasjon.

Powered by Labrador CMS