Donald Trump vinker til potensielle velgere i California for noen dager siden. (Foto: Stephen Lam/Reuters/NTB Scanpix)

Mange finner dyp mening i svada

Tyske forskere fant ut at amerikanske republikanere finner mer mening i vrøvl.

Hva er egentlig bullshit, ifølge vitenskapen? En forskergruppe har utviklet noe som kalles Bullshit Receptivity Scale (BRS), som brukes for å måle om du tror at meningsløse utsagn faktisk sier noe dypt om livet. På godt norsk kan det kalles svada, vrøvl eller pølsevev.

BRS-metoden ble først beskrevet i denne artikkelen, i tidsskriftet Judgment and Decision Making.

Svada, ifølge forskerne, er en serie fremmedord som er satt sammen i et utsagn. Ved første øyekast kan det se ut som om setningen har en mening, men egentlig sier den ingenting.

Noen eksempler på svada:

«Hidden meaning transforms unparalleled abstract beauty» (Skjulte meninger transformerer usammenlignbar abstrakt skjønnhet).

«Imagination is inside exponential space time events» (Fantasien finnes på innsiden av eksponentielle rom-tid-hendelser).

Det finnes forskjellige automatiske svadageneratorer som lager slike utsagn, for eksempel New Age Bullshit Generator.

I BRS-spørreundersøkelsen bes folk om å rangere slike utsagn på en skala fra 1 til 5, hvor 1 betyr at utsagnet ikke er meningsfullt i det hele tatt, mens 5 betyr at det er svært meningsfullt.

Det er også setninger som faktisk har mening på dette spørreskjemaet, for eksempel «En våt mann frykter ikke regnet».

To tyske forskere har brukt BRS-metoden til å undersøke hvordan amerikanske velgere vurderte svada-utsagn.

Politisk tilhørighet

Forskerne rekrutterte rundt 200 amerikanske velgere på nettet, så dette er ikke en kjempestor undersøkelse.

De ble spurt om politisk tilhørlighet, og forsøkspersonene skulle rangere demokratiske og republikanske presidentkandidater etter hvor godt de likte dem. Undersøkelsen gikk ut for noen måneder siden, mens flere politikere var med i nominasjonskampen.

De republikanske kandidatene var Ted Cruz, Donald Trump og Marco Rubio. De demokratiske var Bernie Sanders, Hillary Clinton og Martin O’Malley.

Republikanske velgere kjøpte svadaen

Forskerne fant en sammenheng hos de republikanske velgerne.

De som rangerte de republikanske kandidatene høyest, mente også at noen av svadautsagnene var meningsfulle.

Forskerne fant ikke noen sammenheng mellom svada-rangeringen og vurderingen av demokratiske kandidatene.

Av de republikanske velgerne var det Trump-folket som kom best ut, med den minste korrelasjonen blant høyre-siden. De som identifiserte seg selv som politisk konservative hadde også større sjanse for å legge mening i svada-utsagnene.

Denne studien har noen åpenbare svakheter. Forskerne har ikke et representativt utvalg, så det går nok ikke an å trekke noen generelle konklusjoner basert på denne undersøkelsen.

De understreker også at det foreløpig er lite forskning som bruker BRS-skalaen, og de vil bidra til bullshit-forskningen. 

Referanse:

Pfattheicher mfl: Misperceiving Bullshit as Profound Is Associated with Favorable Views of Cruz, Rubio, Trump and Conservatism. PLOS ONE, April, 2016 DOI: 10.1371/journal.pone.0153419.

Powered by Labrador CMS