- Menn shopper for å få sex

Mens undersøkelser har vist at en del kvinner tenker mer på shopping enn sex, antyder en ny studier at menn shopper for å få sex.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Menns dragning mot luksuriøse klokker, ultramoderne mobiltelefoner og fine biler koker ned til noe så enkelt som å lage barn, ifølge forsker Daniel Kruger ved University of Michigan.

Han hevder at overdådig forbruk er et signal for å oppnå sex.

I et utvalg menn i alderen 18 til 45 fant Kruger at graden av økonomisk forbruk var direkte relatert til forventninger om antall seksualpartnere og tidligere suksess med antall seksualpartnere.

Han fant ingen tilsvarende sammenheng for kvinner.

Økonomisk forbruk var den eneste faktoren som antydet hvor mange partnere menn ønsket seg de neste fem årene eller hadde hatt de siste fem årene, ifølge Kruger.

De 25 prosentene menn med det mest konservative forbruket hadde et gjennomsnitt på tre partnere de siste fem årene, og ønsket seg i snitt én partner de neste fem årene.

De to prosentene menn med de mest risikobetonte forbruksplanene oppga dobbelt så mange partnere.

Å være gift utgjorde en forskjell for hyppigheten av engangs-seksualpartnere det siste året, men ikke for antall partnere i fortiden, eller hvor mange partnere man ønsket å treffe i fremtiden.

- I tidligere tider ble menn verdsatt hvis de var gode forsørgere. I dag lever vi en forbrukerkultur hvor vi viser potensialet vårt gjennom produktene vi skaffer oss, heller enn gjennom å være en god jeger eller beskytter, sier den amerikanske forskeren.

Kruger peker på at økonomisk suksess tradisjonelt har vært viktig for menns evne til å forplante seg.

- Denne studien forklarer hvorfor det føles så viktig å holde tritt med naboen. Særlig for menn er posisjonen vår i det sosiale hierarkiet avhengig av ressursene våre. Menn har et insentiv til å vise at de gjør det godt økonomisk, sier han.

Kruger mener forskningsresultatene sågar kan relateres til gjeldskrisen i USA:

- En av grunnene til at vi strekker oss økonomisk lenger enn vi bør, er at vi befinner oss i et statuskappløp. Jo mer penger folk tjener, jo høyere stiger forventningene våre, og alle ønsker å vise at de er bedre enn gjennomsnittet, sier han.

Referanse:

Daniel J. Kruger; Male Financial Consumption is Associated with Higher Mating Intentions and Mating Success; Evolutionary Psychology; 2008. 6(4): 603-612.

Lenke:

University of Michigan: Are men hardwired to overspend?
 

Powered by Labrador CMS