Tallmennesket krøkes tidlig

"En, to, pile, pem!" Småbarn reagerer på gal telling allerede når de er ett og et halvt år, ifølge babystudie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvannet-åringene reagerte sporenstreks da hånden pekte i utakt med hvordan stemmen talte opp fiskene. (Foto: Virginia Slaughter)

Småbarn begynner som oftest å telle for egen maskin når de er rundt to år. Men når begynner de å få telleforståelsen som legger grunnlaget?

For å finne ut dette, lot forskerne australske barn på 15 og 18 måneder sitte foran en tv-skjerm, der de fikk presentert et telleshow med seks fisker i ulike farger.

De eldste barna foretrakk å se på skjermen når en hånd pekte og talte alle figurene på riktig måte, framfor når den flyttet seg mellom to av fiskene og talte galt.

- Funnene våre viser at småbarn begynner å tilegne seg de abstrakte prinsippene som styrer korrekt telling, før de begynner å vise tellende atferd selv, sier forskerne i artikkelen.

- Tredelt telleforståelse

Vi kan dele tellelogikken inn i følgende tre deler, mener forskerne.

  1. Det er  direkte sammenheng mellom det som blir talt, og ordene vi bruker når vi teller
  2. Tallene har en fast rekkefølge
  3. Det siste tallordet vi bruker i rekken, tilsvarer det totale antallet

Med bare hode og skuldre synlige over kanten på TV-en, ble småtassene etter tur filmet av et kamera bak skjermen. 

Vi begynner tidlig å telle. (www.colourbox.no)

Forskerne undersøkte hvor lenge barna hvilte blikket på tellesekvensene. Hvis de så lenger på sekvensene med riktig telling enn de med gal telling, kunne forskerne tolke dette som at de gjenkjente tellelogikken.

Blant de 15 måneder gamle babyene var reaksjonene tilfeldige.

Blant halvannet-åringene, derimot, hvilte 14 av 18 blikket lenger på skjermen når tellingen gikk riktig for seg, enn når den var feil. Dette fikk forskerne til å ville undersøke denne aldersgruppa nærmere.

Trakk inn språkkunnskapene

Foretrakk de den korrekte tellingen fordi det var mer underholdende når en finger pekte på alle fiskene over hele skjermen, eller hadde barna på ett og et halvt år faktisk en viss telleforståelse?

For å finne ut av dette, byttet forskerne ut den tellende stemmen fra skjermen med uforståelige lyder. Da fikk de ikke den samme oppmerksomheten.

Hadde lært hjemme?

Forskerne fant dessuten ut at den gryende telleforståelsen hadde en viss sammenheng med hvor mye foreldrene hadde talt sammen med dem hjemme.

- Blant annet derfor tyder funnene på at det er mellom 15 og 18 måneder at babyer begynner å lære seg prinsippene, ved hjelp av å bli eksponert for sin egen kulturs tellesystem, skriver forskerne i artikkelen om studien.

Den er er publisert i tidsskriftet, Proceedings of the Royal Society B, idag.

Kilde:

V. Slaughter, S. Itakura, A. Kutsuki og M. Siegal. Learning to count begins in infancy: evidence from 18 month olds’ visual preferences. Proceedings of the Royal Society B., 16.februar 2011.

Powered by Labrador CMS