Overdreven barnelykke

Foreldre overdriver hvor lykkelige de blir av barna sine for å rettferdiggjøre hvor mye de koster.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forskerne skriver at myten om den lykkelige foreldrerollen er et moderne psykologisk fenomen. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det er konklusjonen i en amerikansk studie publisert i det siste nummeret av tidsskriftet Psychological Science.

Forsøket hadde 80 deltagere, og alle var fedre og mødre til minst ett barn under 18 år.

Halvparten av foreldrene ble påvirket til å tenke på de økonomiske kostnadene ved å ha barn.

Dette ble gjort ved at de ble bedt om å lese et statlig dokument som estimerer at det å oppdra et barn frem til det blir 18 koster mer enn 190 000 dollar.

Den andre gruppen fikk samme informasjon, men leste også et dokument om de økonomiske fordelene ved å få barn, nemlig det at voksne barn ofte bistår gamle foreldre med både praktisk og økonomisk hjelp.

Mer fritid sammen med dyre barn

Deretter ble begge gruppene bedt om å gjøre en psykologisk test som skulle måle hvor mye de forskjønner foreldrerollen, og den andre målte foreldrenes følelser av ubehag og bekymring under forsøket.

Resultatene viser at foreldre som tenker over de økonomiske byrdene ved å ha barn snakker mye varmere om å ha unger enn de foreldrene som hadde et mer balansert syn.

Foreldrene som bare leste dokumentet om kostnadene ved barn regnet også med å tilbringe mer av fritiden sin med barna.

Foreldrerollen i gamledager

De to forskerne bak studien, Richard Eibach og Steven Mock fra University of Waterloo, minner om at forholdet mellom barn og foreldre har endret seg mye opp gjennom historien.

- Det er ikke lenge siden barn faktisk hadde en økonomisk verdi og jobbet på gårder eller bidro med lønn utenfra. Det er ikke tilfeldig at de følelsesmessige forholdene mellom foreldre og barn da var mindre kjærlige.

- Etter hvert som barns verdi har gått ned, og kostnadene har økt, så har folk begynt å tro at det å være forelder er følelsesmessig givende. Myten om den lykkelige forelderrollen er dermed et moderne psykologisk fenomen, skriver de i en pressemelding fra Association of Psychological Science.  

Referanse: 

Richard P. Eibach og Steven E. Mock, Idealizing Parenthood to Rationalize Parental Investments, Psychological Science, februar 2011 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS