Folk med FoMO er gjerne overbevist om at alle andre har det mye gøyere enn dem selv. Nå har forskere sett på hva som skiller dem fra andre folk.

Slik gir du slipp på frykten for å gå glipp av noe

Er du konstant redd for å gå glipp av noe? Da har du det som kalles FoMo – fear of missing out. Nå har forskere funnet noen særtrekk hos dem som frykter å gå glipp av ting.

Er du redd for å gå glipp av fester, kafebesøk og andre gøyale ting som vennene dine finner på?

Er du redd for å ikke bli inkludert?

Da er du sikkert kjent med fenomenet FoMO – Fear of missing out. Eller frykten for å gå glipp av noe, som det heter norsk.

Dette er ikke noe nytt. I gamle dager opplevde man FoMO ved å lese papirutgaven av Se og Hør, bla i venninnenes minnebøker eller lese de årlige julebrevene.

Men i dag har vi sosiale medier. Der blir vi minnet på hva folk holder på med hele tiden - til alle døgnets tider.

– FoMO knyttes som regel til det å være inne i loopen på sosiale medier og en overdrevet bruk av mobiler og nettbrett. Man sjekker hele tiden om det er noen oppdatering, og man trykker like eller smilefjes for å vise at man er på, skriver Tor W. Andreassen i en epost til forskning.no.

Han er professor ved Institutt for strategi og ledelse ved NHH og er leder for Senter for tjenesteinnovasjon.

– Vi vet at gruppetilhørighet betyr mye for disse. Det gjelder å like og kommentere for å opprettholde sin egen status i gruppen, skriver han.

En studie av individuelle forskjeller

Nå har amerikanske forskere sett på hva som skiller de med FoMo fra andre.

Er det bare et generasjonsproblem, altså at det er flere unge som opplever det? Eller finnes det individuelle forskjeller?

Det var 419 personer mellom 17 og 47 år med i undersøkelsen.

De ble målt på selvtillit, søvn, ensomhet, bruk av sosiale medier, tilfredshet med livet generelt og til slutt det som kalles selvmedfølelse.

Ifølge psykiskhelse.no går selvmedfølelse ut på at vi lettere innrømmer og tåler egne svakheter.

Dårlig selvtillit uavhengig av alder

Resultatene fra undersøkelsen viser at frykten for å glipp av noe, blir assosiert med ensomhet, dårlig selvtillit og lite selvmedfølelse.

Den var derimot ikke knyttet til alder. 47-åringene var altså like mye utsatt for frykten som 17-åringene.

Dette betyr at de som opplevde FoMO følte seg oftere alene og isolerte, de hadde et mer negativt syn på seg selv, og de var mindre greie med seg selv, sammenlignet med andre.

Hva kan hjelpe?

Nettstedet Psychology Today omtalte denne studien først. De har også sett på ulke måter å bli kvitt problemet på.

Og det er her begrepet selvmedlidenhet kommer inn.

Hvis vi lærer oss dette, vil vi slutte å sammenligne oss med andre og dermed bry oss mindre om hva alle andre driver med, ifølge nettstedet.

En annen tilnærming er å ha jevnlig kontakt med andre, ansikt til ansikt, utenfor sosiale medier. Det vil forebygge ensomhet og isolasjon, som var et av kjennetegnene til folk med FoMO.

En tredje løsning, som kanskje også er den vanskeligste, er å kutte ut sosiale medier så mye som mulig.

Er det på tide å snu?

Det kommer nye sosiale medier hele tiden, og det er mye å følge med på.

– Med digitale medier ser vi en oppblomstring i kommunikasjon: Instagram, Whatsapp, TikTok, Messenger, Clubhouse og så videre. Det er så mange plattformer hvor det foregår noe som kan være relevante for oss, sier Andreassen.

– Da gjelder det å henge med og helst være den som laster ned og tar i bruk det siste nye.

Men Andreassen mener det snart vil endre seg.

– Vi er nok der snart hvor vi begynner å tenke over hvordan vi bruker tiden vår og hva vi går glipp av ved å ikke være nær i en relasjon utenfor sosiale medier, sier han.

– Vi vil aldri gå tilbake til budstikke, men vi vil vurdere hvordan vi kan få det beste fra to verdener: fysisk dialog i tillegg avstandskommunikasjon og likes.

Sjekkliste for å overkomme frykten

Her er seks måter å håndtere frykten for å gå glipp av noe, fra Psykology Today:

1. Noter hvilke sosiale meder du bruker jevnlig (Twitter, Instagram, Facebook, WhatsApp, Snapchat, Reddit, Pinterest, YouTube) og hvor ofte og hvor lenge du bruker dem. Ser du et mønster?

2. Still deg spørsmålet «Hvorfor er jeg på sosiale medier akkurat nå?»

3. Vær klar over hvordan sosiale medier påvirker deg følelsesmessig. Føler du deg bedre eller dårligere etter at du har vært på Instagram?

4. Begrens tiden på sosiale medier, særlig mens du gjør andre ting for eksempel når du spiser eller legger deg.

5. Prøv å treffe folk ansikt til ansikt fast, og bruk tid på å bygge ekte forhold med folk.

6. Øv deg jevnlig på selvmedfølelse. Les mer om dette på psykiskhelse.no.

Referanse:

Christopher T. Barry m.fl: Fear of missing out (FoMO): A generational phenomenon or an individual difference? Journal of Social and Personal Relationship. Desember 2020. (Sammendrag)

Powered by Labrador CMS