Annonse

Russiske forskere hentet fra isødet

De tolv russiske forskerne som var strandet i isødet i Arktis, ble lørdag reddet ut med helikopter. De lander i Longyearbyen lørdag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

- Alle de tolv forskerne er om bord i helikoptrene. Så vidt vi vet står det bra til med alle sammen, sier sysselmannsoverbetjent Olav Tombre på Svalbard til NTB.

De tolv forskerne har vært strandet i isødet etter at isen under forskningsstasjonen Nordpolen-32 begynte å slå sprekker og reise seg som en vegg onsdag. Mesteparten av stasjonen sank ned i dypet. Ingen av forskerne skal være skadd. De skal ha søkt ly i noen hytter som overlevde isens herjinger.

Brukbart vær

De to russiske helikoptre lettet lørdag morgen fra Longyearbyen for å hente forskerne, som var strandet omtrent 700 kilometer nord for Svalbard. Været var brukbart for redningsaksjonen, og ved 11.45-tiden kunne helikoptrene lande på isflaket. På forhånd fryktet man at helikoptrene var for tunge til å lande på isen slik at forskerne måtte heises om bord, men det ble ikke nødvendig.

Helikoptrene med forskerne er ventet å lande i Longyearbyen lørdag ettermiddag.

- Meldt ankomst for det minste helikoptret er klokka 16.15. Det har trolig med seg fire eller fem av forskerne. Det største helikoptret har meldt ankomst i Longyearbyen klokka 16.40, opplyser vakthavende redningsleder Frode Iversen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til NTB.

Forsker på klimaendringer

Ifølge sysselmannsoverbetjent Tombre tyder alt så langt på at redningsaksjonen har gått helt etter planen.

Været i området var ikke ideelt, men bra nok til at den lange helikopterturen nordover fra Svalbard lot seg gjennomføre uten problemer.

- Forskerne vil bli tatt imot på Longyearbyen lufthavn. Om de blir til søndag eller drar til Russland lørdag kveld, vet vi foreløpig ikke, sier Tombre.

To russiske fly er på Svalbard og kan frakte forskerne til Russland.

Forskningsstasjonen Nordpolen-32 ble opprettet i april 2003 for forskning på klimaendringer. Siden har den drevet 2.700 kilometer over Polhavet. Forskernes arbeid skulle etter planen avsluttes 20. mars.

Ifølge nyhetsbyrået DPA hadde klimaforskerne observert at en varmere strøm i havet hadde bidratt til issmelting. I januar ble en flystripe på isen stengt på grunn av smeltingen.

(NTB)

Powered by Labrador CMS