Fant musespisende plante

Verdens største kjøttetende plante er oppdaget på Filippinene. Den kan spise rotter og mus og er oppkalt etter BBC-legenden Sir David Attenborough.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Nepenthes attenboroughii

Stilken til den kjøttetende planten kan bli 3.5 centimeter tykk og 1.5 meter lang.

Planten har en beholder som er fylt med tyktflytende nektar nederst og vann øverst, og de to kan ikke blandes.

Forskerne tror planten kan ha beholdere som rommer opptil 2 liter. Den største som er funnet var på rundt 1.5 liter.

Beholderen er åpen og er som regel fylt til randen med vann. I dette vannet lever blant annet mygglarver.

Selv om planten visstnok skal kunne fortære små gnagere er det insekter som er favorittretten.

Skal en mus fanges må den kravle oppi plantens beholder, og da vil den kunne sitte fast i den tyktflytende væsken på bunnen og drukne.

Kilder: Wikipedia og Botanical Journal of the Linnean Society

Den kjøttetende planten, som har fått navnet Nepenthes attenboroughii etter dokumentarfilmskaperen Sir David Attenborough, ble oppdaget på toppen av Mount Victoria på Filippinene, av forskere fra Red Fern Natural History Productions.

"Foreløpig vet man bare om et par hundre eksemplarer av arten Nepenthes attenboroughii. Forskerne mener den er den eneste kannebærerplanten som vokser forholdsvis høyt oppe i fjellene. (Foto: Dr. Alastair Robinson/Wikimedia Commons)"

- Jeg ble kontaktet av forskerne rett etter oppdagelsen og de spurte om de kunne kalle opp planten etter meg. Jeg ble svært glad og svarte tusen takk, sier 83 år gamle Attenborough til den engelske avisen Telegraph.

Oppdaget av misjonærer

Forskere hørte om den musespisende planten allerede i 2000, etter at en gruppe misjonærer så den og rapporterte om funnet til en lokalavis.

Planten ble likevel først offisielt funnet og beskrevet i forrige ukes nummer av Botanical Journal of the Linnean Society.

Forskerne mener dette er verdens største kjøttetende plante.

I kannebærerfamilien

Planten er av kannebærerfamilien, og på Filippinene har man til nå oppdaget 17 ulike kannebærerarter hvorav 16 er endemiske, som betyr at de bare finnes her.

På Borneo og Sumatra er kannebærere enda vanligere, og hver av øyene har rundt 30 endemiske arter av slike kjøttetende planter.

"Den kjøttetende planten soldugg finnes på alle verdens kontinenter utenom Antarktis, og vokser også her i Norge. (Foto: Shark/Wikimedia Commons)"

Kjøttetende planter i Norge

Vi har kjøttetende planter også her i Norge, men norske mus og rotter har ingenting å frykte fra denne kanten.

De norske kjøttetende plantene er av slektene blærerot, tettegras og soldogg, og på menyen står bare små insekter.

Soldoggen vokser i myrområder og fanger insektene på de rare bladene sine. Blæreroten er rotløs, lever i vann og fanger småkryp inn i små blærer. Tettegraset fanger insekter ved å folde bladene sine over de små stakkarene.

Arter med kjendisnavn

Dette er ikke første gang Sir David Attenborough har fått en art oppkalt etter seg, og heller ikke første gang forskere navngir en art etter en kjent person. 

Tennisstjernen Boris Becker har fått den lille sjøsneglen Bufonaria borisbeckeri, og den engelske skuespillerinnen Kate Winslet, kjent fra blant annet Titanic, har fått løpebillen Agra katewinsletae oppkalt etter seg.

Barack Obama har fått lavarten Caloplaca obamae, og fra Bush-adminstrasjonen fikk både Donald Rumsfeld, Dick Cheney og George W. Bush arter av biller som lever av mugg fra råtne planter og frukt oppkalt etter seg. Disse billene heter henholdsvis Agathidium rumsfeldi, Agathidium cheneyi og Agathidium bushi.

Referanse:

Alastair S. Robinson et. al., A spectacular new species of Nepenthes L. Nepenthaceae) pitcher plant from central Palawan, Philippines, Botanical Journal of the Linnean Society, 2009, 159 (PDF)

Powered by Labrador CMS