Flyturister bruker mest

Turister som kommer til Norge med fly, bruker nesten dobbelt så mye penger som cruisepassasjerer mens de er i landet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Mens cruisepassasjerer og bussturister ligger på bunn, er det flyreisende og bilturister som svir av flest kroner på norgesferien.

Det viser tall fra forskningsprosjektet “Tourism yield”, utført av flere forskergrupper ved Norsk hotellhøgskole.

Prosjektet ble startet i 2009 med støtte fra Norges forskningsråd, som ville vite hvilke turister som er mest lønnsomme. Forskerne gjorde en forundersøkelse blant 3500 turister i de fire vestlandsfylkene, og cirka 1000 ble fulgt opp per e-post.

Året etter ble 700 spørreskjemaer fylt ut av besøkende i Fjord-Norge.

Arbeidet, som ledes av førsteamanuensis Gorm Kipperberg, resulterte i et stort datamateriale. Nå er de første analysene ferdige.

Satse på cruise?

De som deltok i undersøkelsen kan for eksempel sorteres etter om de kom til Norge med fly, tog, buss, bil eller cruiseskip. Da havner cruiseskipfolket nederst på forbruksstigen, sammen med bussturistene.

For hver hundrelapp en cruiseturist bruker, legger en togreisende igjen 278 kroner. De som kommer til Norge i egen bil, bruker 280 kroner for hver av båtturistens hundrelapp, og de som flyr hit, topper listen med 285.

Flyturistene bruker altså 185 prosent mer penger enn cruisebåtfolket.

– Dette er en foreløpig undersøkelse, så vi kan ikke være for bastante. Men hvis dette stemmer, bør vi tenke oss om før vi investerer store summer på infrastruktur for cruiseskiptrafikk.

– Når slike avgjørelser skal tas, er det mange forhold som bør vurderes. Da er denne typen faktakunnskap viktig, sier instituttleder ved Norsk hotellhøgskole, Truls Engstrøm.

Hotell og hytte på topp

Undersøkelsen har også delt turistene inn etter hvordan de overnatter mens de er i Norge. Her er campingturistene de mest sparsommelige. Denne gruppen bruker til og med mindre penger enn dem som bor hos familie eller venner.

Turister som overnatter på bed & breakfast eller moteller sløser heller ikke, og bruker bare marginalt mer enn dem som bor privat.

Ferierende som bor på hotell eller leier hytter ligger derimot på topp i forbruk. Disse turistene legger igjen 132 prosent mer penger enn dem som bor hjemme hos noen de kjenner.

Mest fra Nederland

Det er også stor forskjell på hvilke nasjonaliteter som bruker mest penger. Turister fra Nord-Amerika topper listen med 778 kroner per person per dag. Østeuropeere bruker minst.

I sum er det likevel Nederland og Asia som tilfører den norske økonomien mest penger i form av turisme.

Dataene baserer seg på hvor mye turistene i undersøkelsen selv rapporterer at de har brukt per dag. Beløpene omfatter alle overnattinger, reiser og andre kjøp som er utført og betalt for i Norge. Alle de spurte er tilreisende fra utlandet. 

Powered by Labrador CMS