Rask gjenvekst av hummer

Etter tre år med fredning bekreftet årets prøvefiske samme trend som tidligere år: Det blir flere hummer og hummeren blir større i bevaringsområdene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Måling av hummer. (Foto: Tor Birkeland)
Måling av hummer. (Foto: Tor Birkeland)

- Tallene er intet mindre enn oppsiktsvekkende, en tredobling av antall hummer på tre år er bedre enn hva vi hadde våget å tro, sier Jan Atle Knutsen, forsker ved Havforskningsinstituttet, Flødevigen.

Bevaringsområdene langs Skagerrakkysten ble etablert i 2006.

Mens fangstene var stabile under prøvefisket i årene før vernet ble iverksatt, har fangstene steget hvert år etter 2006.

Størrelsen også

I kontrollområdene, der fiske etter hummer er tillatt, har fangstene holdt seg relativt stabile. All hummer som blir fanget under prøvefisket blir målt og merket før de slippes ut igjen.

- Vi har også målt en betydelig økning av gjennomsnittsstørrelsen på hummeren i bevaringsområdene sammenlignet med de områdene som er åpne for fiske, forteller Jan Atle Knutsen videre.

Forsøksfiske ved Kvernskjær. Jan Atle Knutsen og Svein Erik Enersen.
Forsøksfiske ved Kvernskjær. Jan Atle Knutsen og Svein Erik Enersen.

Interessen fra kystkommuner for å etablere egne bevaringsområder for hummer er nå stor. Havforskningsinstituttet har allerede mottatt en rekke henvendelser fra interesserte kommuner, grupper og enkeltpersoner.

- Disse resultatene viser at bevaringsområder kan være et viktig forvaltningsverktøy for å ta vare på de unike kystressursene i Norge, sier Jan Atle Knutsen.

Bevaringsområdene er Kvernskjær (Hvaler), Bolærne (Nøtterøy), Risør (Risør havn) og Flødevigen (Arendal).

Powered by Labrador CMS