Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Aspergillus fumigatus er en sykdomsfremkallende muggsopp som har utviklet høy grad av azolresistens.

Soppinfeksjoner kan bli en global helsetrussel

PODCAST: Sykdomsfremkallende sopp finnes over alt rundt oss. Noen er blitt motstandsdyktige mot legemidler.

De er veldig fascinerende og vakre og har mange gode egenskaper. Men de kan også gjøre oss syke.

– Mange forbinder soppinfeksjoner med uskyldige saker som fotsopp eller ringorm. Men, alvorlige, såkalte systemiske, soppinfeksjoner kan ramme de svakeste av oss, for eksempel de med svekket immunforsvar etter kreftbehandling eller infeksjoner, sier Ida Skaar.

Hun er forsker og leder seksjonen Forskning, kjemi og toksinologi ved Veterinærinstituttet.

En systemisk infeksjon kommer over i blodet og kan spres til alle kroppens organer, ifølge NHI.

Skaar forteller at forekomsten av slike alvorlige soppinfeksjoner også øker i Norge.

Antallet som dør av soppinfeksjoner kan komme til å øke betydelig, fordi resistens mot soppmidler spres høy fart over hele kloden.

Sopp kan lage gift

Ida Skaar har sopp som spesialområde. Forskningen hennes spenner vidt: fra mugg og gjær i mat, fôr og drikkevann til soppinfeksjoner hos dyr til lands og til vanns.

Noen sopper er naturlig tilstede i mat, men andre sopper forurenser mat. Noen av de soppene som forurenser mat kan for eksempel komme fra luft, eller fra råvarene som brukes til å produsere denne maten.

Skaar forklarer at sopp kan ha egenskaper som vi ikke vil ha. Noen av dem kan produsere giftstoffer, såkalte mykotoksiner, som kan ha mange forskjellige helseeffekter.

– De kan påvirke lever og nyre og være kreftfremkallende, men de vanligste effektene av mykotoksiner er at de svekker immunforsvaret vårt sånn at vi lettere får andre typer sykdommer, sier hun.

Ida Skaar, seksjonsleder for Forskning, kjemi og toksinologi ved Veterinærinstituttet.

Medisiner mot sopp

For å forhindre vekst av uønsket sopp brukes soppdrepende midler. Azoler er en gruppe effektive soppdrepende legemidler. Disse blir blant annet brukt i tabletter og salver for å behandle og forhindre soppsykdommer hos mennesker og dyr.

Azoler blir også brukt i matproduksjon, hagebruk og treindustri.

Azolene har vært den viktigste klassen av plantevernmidler brukt for å kontrollere soppsykdommer de siste 40 årene, og er viktig både for mattrygghet og matsikkerhet.

– Selv om azolene som benyttes som plantevernmidler mot soppangrep ikke er identiske med de som brukes for å behandle infeksjoner hos mennesker, er den kjemiske strukturen veldig lik, sier hun.

Rester av plantevern

Når soppmidler brukes i jordbruket finner vi dem igjen i miljøet. Forskning viser at plantevernrester i miljøet er en driver for utvikling av resistens hos sopp som forårsaker infeksjoner hos mennesker, sier Skaar.

I denne episoden av Veterinærinstituttets podcast, VETPodden, snakker programleder og kommunikasjonsrådgiver Bryndis Holm med Ida Skaar om hvorfor sopp kan være farlig. Hvorfor vi kan forvente økte problemer med sopp? Hvor farlige kan soppinfeksjonene være?

Skaar forteller også litt om hvordan Veterinærinstituttet forsker på dette og hva det kan bidra til.

Hør podcasten her:

Powered by Labrador CMS