Fant ny art på nakensneglesafari

De kalles havets sommerfugler, men er rovdyr. Nylig fant forskere en nakensnegle som trolig har reist helt fra Middelhavet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Noen av sneglene har spesialisert seg på rur som finnes på steiner i fjæra. Med en slags boksåpner-munn klarer nakensneglene å åpne de harde rurene, og jafse i seg innholdet. (Foto: Christian Skauge)

Nakensneglene finnes i rikt monn i norske farvann, både i fjæra og på havbunnen. De er ikke så lette å få øye på, men med litt trening finner du dem ganske enkelt.

Nakensneglene kalles ofte havets sommerfugler. De har gjerne flotte farger og spektakulære former, som kan ligne på vinger.

Årsaken til at variasjonen er så stor, er at nakensneglene ikke blir begrenset av et sneglehus eller et skall.

Vekker undring og beundring

I Norge er det kartlagt rundt 90 ulike arter nakensnegler. Omtrent 60 av disse er vanlige å finne fra fjæresonen og ned til tareskogen.

I løpet av de fem siste årene har forskere ved NTNU Vitenskapsmuseet funnet seks arter som er nye i Norge

Under en forskningssafari i Sogn og Fjordane i mars, oppdaget de enda ny art nakensnegl – eubranchus doriae. Dette er en art som opprinnelig er fra Middelhavet, og som en sjelden gang iblant er registrert ved De britiske øyer.

– Det vekker både undring og beundring at den nå plutselig dukker opp i våre farvann, sier marinbiolog Jussi Evertsen ved NTNU.

Tarmen er synlig

Eubranchus doriae er en liten art som ikke blir stort lengre enn seks til åtte millimeter. Karakteristisk for arten er tarmkanalene i ryggtentaklene som danner korsformede knuter.

Ryggtentaklene er ofte nesten gjennomsiktige slik at disse tarmkanalknutene er veldig tydelige.

– Kroppen er ellers nesten hvit med flekker enten i brunt eller olivengrønt, forklarer Evertsen.

– De orale tentaklene og rhinoforene har et mørk brunt bånd, mens ryggtentaklene har en hvit tupp med et gråbrunt bånd.

Rovdyr som spiser det meste

Nakensneglene kan framstå som pene skapninger som nærmest danser i vannet. Men skinnet bedrar.

De er glupske rovdyr som spiser det meste. På menyen står egg fra artsfrender, svamper, mosdyr og nesledyr som koraller og maneter.

Selv om fargene ligner, er formene svært ulike. Og de legger eggene sine i svært ulike mønstre: spiraler, sirkler og blondelignende border.

Nakensneglene legger millioner av egg for å sikre seg at flest mulig nakensneglbarn vokser opp.

Forvarer seg med gift

Nakensneglene er gode til å verne om seg selv. Ettersom de ikke har et beskyttende skall, har de utviklet alternative forsvarsmekanismer.

En av mekanismene er flotte farger. Noen nakensnegler er signalgule. Dette gir et signal til omverdenen om at her er det fare på ferde. Noen narrer omgivelsene til å tro at de er giftige ved at de produserer gulfarge, uten at de selv er giftige.

Kapsler inn giften i slim

Men den mest effektive beskyttelsen ligger i kostholdet. Nakensneglene spiser nemlig nesledyr som koraller, anemoner og maneter. Disse dyrene inneholder giftige nesleceller.

Nakensneglene tar ikke skade av de brennende neslecellene, og lagrer dem i utvekster som ryggtentakler. Dermed fungerer giften som et naturlig forsvar mot fiender.

Forskerne antar at nakensneglene innkapsler neslecellene i slim når de spiser dem. Neslecellene kan da passere gjennom fordøyelsen uten å bli utløst.

Hånden kan hovne opp

– I våre farvann har vi ikke så mange arter som er direkte giftige. Usmakelige ja, men de skikkelig giftige artene finnes nok bare i tropiske farvann. Men vi har sett en art nakensnegl som spiser på korallen dødningehånd, sier Evertsen.

Sneglen har stoffer i slimet som gir en overraskende allergisk reaksjon. Holder du den lenge nok i hånda, vil den hovne opp og ligne mer på en baseballhanske enn en hånd. 

– Så akkurat denne er det best å styre unna, råder Evertsen.

Les mer:

NTNU Vitenskapsmuseets blogg om nakensnegler.

Powered by Labrador CMS