Festivalstemning foran PC-en

Dessverre er du ikke på Elektronikafestivalen Insomnia i Tromsø denne helgen. Bra for deg at konsertene streames live på nettet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Musikk, installasjoner, lysdesign, eksperimenter, kjente og ukjente navn, folk og stemning. Festival er festival, helst skal man være fysisk til stede.

Men for deg som er et annet sted i verden: Far North Living Lab streamer konsertene fra Insomnia til deg og PC-en din.

- På studenthuset Driv er fiber tilgjengelig. Konserter fra scenen på Driv blir streamet live så sant artistene tillater det. Kvaliteten på det som sendes skal kunne vises på fullskjerm, forteller seniorforsker Ellen Brox ved Norut Tromsø.

Følg konsertene fra hjemmekinoen: Far North Living Lab/Insomnia 2010

Teknologi for deling

Konsertene fra Insomnia streames i sanntid ved hjelp av fildelingsteknologien P2P (peer-to-peer).

P2P innebærer fildeling, og brukes til ulovlig fildeling på nettet. Men teknologien kan selvfølgelig også brukes til helt lovlig fildeling.

I stedet for at alle skal laste ned samme fil samtidig fra en server, så hjelper folk - eller rettere sagt datamaskinene deres - hverandre med å laste ned og videresende filer og biter av filer. Når mange skal ha samme fil samtidig, er dette veldig effektivt.

- Ved å bruke P2P-teknologi vil alle som ser konserten hjemme hjelpe hverandre, noe som begrenser kostnadene betydelig og lar oss sende i høy kvalitet. Vi ser betydelig potensiale i å gjøre denne typen arrangement tilgjengelig, og håper at mange kan kose seg med en rekke knallbra konserter de neste dagene, sier forsker Njål T. Borch ved Norut Tromsø.

Høres ut som gøy på jobben. Hvor er forskningen midt oppi dette?

Norut Tromsø deltar i EU-prosjektet P2P Next sammen med BBC, European Broadcasting Union, Pioneer og en rekke forskningsinstitusjoner. Målet for prosjektet er å utvikle neste generasjons internett-TV.

Forskerne eksperimenterer med deling av ulike typer innhold: film, konserter, TV-programmer, musikk, spill og applikasjoner. Teknologi, forretningsmodeller og utfordringer knyttet til rettigheter inngår i prosjektet.

Far North Living Lab

Far North Living Lab er et av Noruts bidrag til P2P Next. Laben brukes til eksperiment innen både kunstneriske uttrykk, distribusjon og forretningsmodeller. I laben møtes artister og kunstnere, distributører og sluttbrukere og utvikler nye former for samarbeid og uttrykk.

Laben tilbyr infrastruktur, scener, teknologi og kompetanse, og gir nordnorske kunstnere, artister og kreative næringsdrivende mulighet til å eksperimentere både lokalt og internasjonalt.

Det hele foregår i et nettverk i tett samarbeid med forskere, både for å utvikle ny teknologi og for å strukturere kunnskapen som kommer ut av eksperimenteringen.

Far North Living Lab har samarbeidet med Insomnia tidligere. I fjor ble en konsert overført vha P2P-teknolgi til Beijing – og resten av verden. Laben har også streamet fra Nordisk Ungdoms Film Festival, og fra en stumfilmkonsert i Tromsø direkte til kulturfestivalen NOTCH i Beijing.

Powered by Labrador CMS