Lett forhøyet blodsukker, kalt prediabetes, er omtrent dobbelt så vanlig som diabetes og rammer 20 til 35 prosent av alle voksne. (Foto: Syda Productions, Shutterstock, NTB scanpix)

Nyreskader starter tidligere enn antatt

At diabetes skader nyrene er kjent. Men ny forskning tyder på at skadene starter mye tidligere enn vi tidligere har trodd. 

Lett forhøyet blodsukker, altså forstadiet til diabetes, påvirker nyrene. De blir skadet, viser en ny studie.

– Så vidt vi vet, har ingen tidligere befolkningsstudie funnet denne sammenhengen, poengterer Toralf Melsom, førsteamanuensis og overlege ved Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet og Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Dobbelt så vanlig

Diabetes er den fremste årsaken til nyresykdom og nyresvikt, men at nyrene får skader allerede før diabetesen har utviklet seg, er nytt.

Toralf Melsom er førsteamanuensis og overlege ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT og Universitetssykehuset i Nord-Norge. (Foto: UiT)

– Forskningen vår viser at den patologiske prosessen for nyreskade, som unormalt høy filtrasjon og små mengder proteinutskillelse i urinen, starter i god tid før sykdommen diabetes har utviklet seg, sier Melsom.

Lett forhøyet blodsukker, kalt prediabetes, er omtrent dobbelt så vanlig som diabetes og rammer 20 til 35 prosent av alle voksne.

Cirka 45 til 50 prosent av dem med prediabetes utvikler diabetes i løpet av ti år.

Må følges opp

– Forhøyet blodsukker kan være en indikator på at man bør forebygge både diabetes og kronisk nyresykdom. Hvis en fastlege finner dette hos sine pasienter, bør vedkommende foreslå livsstilsendringer, poengterer Melsom.

Nyrestudien, som heter The Renal Iohexol Clearance Survey Follow-Up Study (RENIS-FU), er en del av Tromsø-undersøkelsen og involverte 1324 personer i alderen 50 til 62 år. Deltakerne ble i gjennomsnitt fulgt i 5,6 år

Totalt hadde 595 deltakere prediabetes ved studiestart.

Jeffrey Berns, president i National Kidney Foundation, synes forskningsresultatene fra Tromsø er viktige.

– Studier som dette understreker hvor viktig det er å identifisere dem med prediabetes tidlig, sier han i en pressemelding.

Stadig flere får prediabetes

Det er anslått at mer enn 470 millioner mennesker vil ha prediabetes i 2030.

– Prediabetes er veldig vanlig, og det er sterkt assosiert med endringer i nyrefunksjonen. Det gir også en risiko for utvikling av alvorlig hjerte- og karsykdom, forklarer Jeffrey Berns.

Tidligere studier har forsøkt å finne en sammenheng mellom forhøyet blodsukker og nyreskader, men resultatene av disse studiene har ikke vært entydige.  

Powered by Labrador CMS