Annonse

Fersk fisk hele året

Fangst og oppfôring av torsk kan gi nye muligheter for sjømatnæringen. Det er nemlig stor etterspørsel i markedet etter fersk fisk hele året.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det tradisjonelle torskefisket er konsentrert rundt vintermånedene, og dette gjør at industrien ikke klarer å produsere nok fersk fisk gjennom hele året.

Da kan løsningen være å fange inn og fôre opp torsk som kan slaktes etter behov.

Viktig tillegg til villfanget torsk

- Slakting av torsk av høy kvalitet gjennom hele året kan gi industrien bedre mulighet til å dekke etterspørselen etter fersk torsk, forteller forsker Bjørg Helen Nøstvold.

Dermed kan oppfôret torsk bli et viktig tillegg til villfanget torsk, slik at markedet kan forsynes med fersk fisk også utenom høysesongen i torskefisket.

Men en utfordring er at all fisk som blir fanget og fôret opp faller inn under samme regelverk som vanlig oppdrettsfisk.

Dermed skal den merkes på samme måte når den sendes ut til markedene i Europa. Vil det påvirke salget av fisken?

Kan tegne langsiktige avtaler

Det er nemlig ikke gjort undersøkelser på hvordan norsk, oppfôret torsk vil bli oppfattet av kundene. Forskerne står dermed igjen med ubesvarte spørsmål. Men én ting er de sikre på.

- Det viktigste konkurransefortrinnet med bruk av fisk som er lagret levende vil være at industrien kan gå inn i langsiktige og stabile kontrakter, der de kan garantere både god kvalitet og jevne leveranser av torsk til markedet, avslutter Nøstvold.

Resultatene er en del av en større rapport om Fangstbasert akvakultur og er laget på oppdrag for Villfiskforum i Norges Fiskarlag. Arbeidet er finansiert av Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Powered by Labrador CMS