Norsk naturgass blir fiskefôr

Behovet for fiskefôr er ventet å øke kraftig det neste tiåret. Norferm DA har utviklet en prosess for å lage biomasse fra metangass. Biomassen er rik på proteiner, og egner seg derfor godt som ingrediens i fôr.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingrediens i fiskefôr

Norferm DA har produksjonsanlegg på Tjeldbergodden på Nordmøre. Biomasseproduksjonen involverer storskala dyrking av den metanelskende bakterien Methylococcus capsulatus (M. capsulatus). Denne bakterien vokser på en blanding av metan, ammoniakk og oksygen.

Anlegget får metangass fra naturgass fra oljefeltet på Heidrun. Ett tonn metangass omdannes til 0,7 tonn biomasse, av dette er 70 prosent proteiner. I dag produserer anlegget 10 000 tonn biomasse i året. Denne brukes i dag som proteiningrediens i fiskefôr.

Nye bruksområder

- Vi håper å utvide bruksområdene etter hvert. Biomassen er i dag godkjent til bruk i laks-, kalv- og grisefôr . Vi håper også på godkjennelse til bruk i kylling-, hunde- og kattefôr. På sikt ønsker vi også å utvikle finkjemikalier basert på Norferms produksjonsteknologi, sier produktutviklingssjef Gunnar Kleppe i Norferm DA.

Samarbeid med grunnforskning

Norferm DA har de siste årene samarbeidet med forskere ved Universitetet i Bergen som driver grunnforskning på M. capsulatus. Hensikten med samarbeidet er å bruke kunnskapen om de biologiske prosessene i bakterien til å utnytte bakterien best mulig i industriell sammenheng.

Norferm DA er også, sammen med Institutt for husdyrfag ved Norges Landbrukshøgskole og Akvaforsk, aktiv deltaker i et strategisk forskningsprogram støttet av Norges forskningsråd. Her samarbeider de om de anvendelsesmulighetene bioprotein har i fôr til ulike dyregrupper.

Powered by Labrador CMS