Sametingspresident Aili Keskitalo. (Arkivfoto: Heiko Junge, NTB scanpix)

Samiske museer har ikke råd til å ta imot samling

Norsk Folkemuseum skal gi bort 2000 gjenstander fra sine samiske samlinger til museer i Nord-Norge. Men mottakerne har ikke råd til å ta imot, sikre og vise fram gjenstandene.

De tolv samiske museenes om skal overta halvparten av Folkemuseets samling mangler 37 millioner kroner for å kunne gjennomføre prosjektet Bååstede, sørsamisk for «tilbake», skriver Klassekampen. Museene har verken plass, folk eller utstyr til å ta godt nok vare på de 2000 gjenstandene, som inkluderer drakter, arbeidsredskaper og religiøse symboler.

– Dette prosjektet må være et nasjonalt ansvar, og staten må være hovedfinansieringskilde, sier konservator Leif Pareli ved Norsk Folkemuseum. Han har samisk kultur som arbeidsfelt og var den som tok initiativet til Bååstede-prosjektet.

Både han og sametingspresident Aili Keskitalo er enige om at gjenstandene vil komme bedre til sin rett i områdene de er hentet fra. Sametinget har søkt støtte fra staten de siste årene og har beregnet at det trengs 37 millioner kroner for å fullføre prosjektet.

– Nå må myndighetene bestemme seg for om det skal gjennomføres eller ikke, sier sametingspresidenten.

Kulturdepartementet hadde ikke anledning til å kommentere Klassekampens sak.

Powered by Labrador CMS