Stian Bones (t.h) og historieprofessor Hallvard Tjelmeland ved UiT kan fordype seg i norsk og nordnorsk krigshistorie de neste fem årene. (Foto: Stig Brøndbo/UiT Norges arktiske universitet)
Historisk satsing på krigsforskning i nord
Kampen om et statlig krigsprofessorat om andre verdenskrig i Norge er over. Universitetet i Tromsø har fått hovedansvaret.
Fredag gikk Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet seirende ut av kampen om professoratet som regjeringen oppretter for å få mer kunnskap om andre verdenskrig. UiT skal samarbeide med Institutt for forsvarsstudier,NTNU og Narviksenteret.
– Målet med denne bevilgningen er å utvikle kunnskapen om en helt sentral del av Norges historie, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.
Politisk debatt om krigsprofessorat
Det har vært politisk debatt om det såkalte krigsprofessoratet og de 19,6 millioner kronene som til slutt havnet hos Universitetet i Tromsø. Arbeiderpartiet foreslo i fjor at professoratet måtte legges til Tromsø, og at det skulle ha som hovedprioritet å se på historien om andre verdenskrig i Nord-Norge.
Dette sa regjeringen nei til, de ville ha et bredt professorat om krigen i Norge, og også i Nord-Norge, i et internasjonalt perspektiv, samt en åpen konkurranse om midlene. De nordnorske arbeiderpartipolitikerne Martin Henriksen og Tove Karoline Knutsen ble skuffet.
Konkurranse om professorat
Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sa den gangen til NRK at han mente at alle universiteter måtte kunne konkurrere om krigsprofessoratet og at han selvfølgelig håpet at UiT Norges arktiske universitet også leverte en søknad til Forskningsrådet.
Det gjorde de, og nå et år senere, har Forskningsrådet besluttet at konsortiet ledet av Universitetet i Tromsø Norges arktiske universitet får bevilgningen på nesten 20 millioner kroner fordelt over en prosjektperiode på fem år. Fagmiljøets kvalitet var det avgjørende i Forskningsrådets vurdering, heter det i pressemeldingen.
Mohn nordnorsk prespektiv
I tillegg til de statlige professoratmidlene som skal se på krigen i Norge nasjonalt og internasjonalt, har UiT også sikret seg penger til spesifikk Nord-Norge-forskning på krigen. Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen har gitt fire millioner kroner i gave til det forskningsprosjektet, skriver Uniforum.
– Vi er svært takknemlige for at Trond Mohn igjen bidrar til banebrytende forskning ved UiT. At vi i dag også ble tildelt et stort nasjonalt forskningsprosjekt som skal se på krigen i Norge i et internasjonalt perspektiv, gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier prorektor ved UiT Norges arktiske universitet, Wenche Jakobsen, ifølge universitetets nettsider. Hun mener Norges forskningsråd har gjort en god beslutning og har store forventninger til arbeidet som skal settes i gang.
«Frå nordfront til isfront»
Trond Mohn har ifølge UiTs hjemmeside vist stor interesse for at krigen i nord skal bli mer synlig i norsk krigshistorie.
– Trond Mohn er glad for å kunne bidra til dette viktige arbeidet. Han mener at det som skjedde i nord fortjener mye større plass i nasjonal sammenheng, sier Kjell Kolbeinsen, styremedlem i Tromsø forskningsstiftelse og venn av Trond Mohn.
– Krigen i nord var annerledes enn krigen i sør, og fortellingen om hva som skjedde og den avgjørende rollen nordfronten hadde for utfallet av krigen i Europa, fortjener å bli enda bedre belyst også i den nasjonale fortellingen om andre verdenskrig, mener Fredrik Fagertun, leder ved Institutt for historie og religionsvitenskap ved UiT.
Det nordlige forskningsprosjektet har utgangspunkt i forskergruppen «Frå nordfront til isfront» ved hans institutt, men inkluderer også forskere fra Institutt for helse og omsorg og Norges fiskerihøgskole.
Allerede i gang
Det historiske arbeidet om krigen i nord er allerede i gang. Ifølge UiT jobber flere doktorgradsstipendiater med den nordnorske historien. De to prosjektene vil tilsammen ha en ramme på 40 millioner kroner, ifølge Nordlys.
– Samarbeidet med de andre krigshistoriske miljøene, samt at vi får begge disse prosjektene samtidig, vil skape en stor gevinst, sier historieprofessor Halvard Tjelmeland ved UiT.
Mens det Mohn-finansierte prosjektet skal ha et nordlig fokus på annen verdenskrig, skal det nasjonale prosjektet ha både et nordlig og et nasjonalt perspektiv. Begge prosjektene skal se på norsk og nordnorsk krigshistorie i en internasjonal sammenheng.
UiT Norges arktiske universitet skriver på sine hjemmesider at:
«Milliongaven fra Trond Mohn føyer seg inn i rekken av andre generøse gaver fra den bergenske forretningsmannen. Mohn ble i fjor utnevnt til æresdoktor ved UiT Norges arktiske universitet, og i begrunnelsen heter det at han fikk utnevnelsen blant annet for sin innsats over mange år som giver av frie midler til norsk forskning. Dette gjør han til en samfunnsbygger og et eksempel til etterfølgelse».