Hvor mange peniser har et tusenbein?

Dypt inne i en hule i California lever et hittil ukjent tusenbein. Det har uhorvelig mange bein. Og da holder det vel ikke med bare én edlere del?

Det dukker stadig opp nye underlige arter i det evige mørket i verdens huler.

Denne uka kom altså nyheten om at tusenbeinet Illacme tobini har kravlet fram i forskernes lommelyktstråle, i en lite utforsket marmorhule i Sequoia National Park i California, USA.

Det nyoppdagede krypet har hele 414 bein. Og det er jo mange. Men dessverre ikke i nærheten av så mange som huleboerens verdensrekordholdende fetter, Illacme plenipes, som har 750.

Det nye tusenbeinet kan derimot skryte på seg 200 giftkjertler, silkeproduserende hår, og et par hundre dyser som sprøyter ut et ukjent giftstoff i selvforsvar.

Men så til det presserende spørsmålet:

Når den nye huleboeren har over 400 bein. Hvor mange peniser har den da?

Svaret er fire, ifølge Paul Marek fra Virginia Tech og kollegaene hans, som nå beskriver I. tobini i siste nummer av Zookeys.

Eller i hvert fall fire gonopoder – som er sterkt modifiserte bein som brukes til å overføre sæd.

Så vet du det, til neste vorspiel i nerdeklubben.

Tusenbeinets edlere deler - alle fire av dem. (Foto: Paul Marek, Virginia Tech)

Referanse:

P. E. Marek, J. K. Krejca, W. A. Shear, A new species of Illacme Cook & Loomis, 1928 from Sequoia National Park, California, with a world catalog of the Siphonorhinidae (Diplopoda, Siphonophorida), Zookeys, oktober 2016.

Powered by Labrador CMS